Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarer mot vaksinesvindel

Flere kommuner opplever å bli oppringt av personer som har blitt forsøkt svindlet i forbindelse med coronavaksinering.
Flere kommuner opplever å bli oppringt av personer som har blitt forsøkt svindlet i forbindelse med coronavaksinering.  Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har sendt ut en nasjonal anbefaling for å forberede befolkningen på vaksinesvindel. Onsdag anmeldte Nannestad kommune et svindelforsøk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og flere av landets kommuner har advart mot vaksinesvindel den siste tiden.

I januar skal en person fra Nannestad ha blitt oppringt av en kvinnelig svindler, som utga seg for å være ansatt i kommunen.

For å få vaksinen, måtte den fornærmede gå inn på en nettside og legge inn informasjon.

– Kan ramme hvem som helst

Personen som ble kontaktet ringte kommunen, og det ble fort konkludert med at dette var et forsøk på svindel.

– Det er alltid uheldig at sånne ting forekommer, men sånn er samfunnet dessverre blitt. Det er noen som prøver å utnytte situasjonen og få noe ut av det, gjerne økonomisk. Jeg tror dette kan ramme hvor som helst, og hvem som helst, sier Runar Nilsen, konstituert kommunedirektør i Nannestad kommune, til Romerikes Blad.

Nannestad kommune valgte å anmelde saken.

Også i Lørenskog skal kommunen ha blitt kontaktet av en person som var blitt forsøkt svindlet. Det opplyser kommunen på sine egne nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter svindelmarked

Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) frykter det skal bygge seg opp et marked for vaksinesvindel i Bodø.

Til Avisa Nordland presiserer hun at det kun er kommunen som tilbyr vaksinering, og den foregår på Bodø Storsenter.

– Dersom noen skulle få andre tilbud, må de pent takke nei og gjerne kontakte oss i kommunen. Vi har ikke opplevd til nå at noen har fått det, men det er en generell anbefaling til folk at man er klar over at det finnes noen som ønsker å tulle med dette, sier ordføreren.

Forskjellige metoder

Ifølge NSM bruke svindlerne flere forskjellige kommunikasjonskanaler for å nå frem til ofrene. Telefonoppringninger, tekstmeldinger, e-poster og meldinger via sosiale medier er blant metodene som er brukt.

Her er noen av metodene NSM mener du kan forvente, dersom noen forsøker å svindle deg:

  • Svindlere vil trolig tilby tidlig vaksinasjon hvis du betaler på forhånd, kanskje forklart med at pasienten selv må dekke en egenandel.
  • Man må regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus
  • Vi kommer også til å se mer tradisjonelle motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm), blant annet for å kunne drive utpressing av offeret senere.