Sverige skuffet etter møte med Isaksen om grensependlere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) understreker at FHI og Helsedirektoratet har gitt en klar anbefaling om at antallet som kommer til Norge, må begrenses sterkt, noe som er årsaken til grensestengingen. Foto: Jil Yngland / NTB
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) understreker at FHI og Helsedirektoratet har gitt en klar anbefaling om at antallet som kommer til Norge, må begrenses sterkt, noe som er årsaken til grensestengingen. Foto: Jil Yngland / NTB Foto: NTB

Sveriges arbeidsminister mener Norge må finne en løsning for grensependlerne. Torbjørn Røe Isaksen understreker at det må være smittevernmessig forsvarlig.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var i et møte med Sveriges arbeidsminister Eva Nordmark tirsdag. Etter at Norge i praksis stengte grensene 29. januar, har mange svenske arbeidstakere som jobber i Norge, ikke hatt mulighet til å dra på jobb.

– Situasjonen for svenske og finske grensependlere er vanskelig, og det er svært høyt prioritert for oss å finne en løsning, sier Isaksen til NTB.

Statsråden fremhever at både den norske og den svenske regjeringen ønsker å finne en løsning, men at smittevern er viktig.

– Vi må ha løsninger som er forsvarlige med tanke på smittevern. Vi har bedt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å komme raskt tilbake til oss med en vurdering av hvordan og innenfor hvilke smittevernrammer vi eventuelt kan åpne for grensependlere fra Sverige og Finland, sier han.

Sveriges arbeidsminister Eva Nordmark er skuffet etter møtet med Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Foto: NTB scanpix
Sveriges arbeidsminister Eva Nordmark er skuffet etter møtet med Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Foto: NTB scanpix

Nordmark skuffet

Den svenske arbeidsministeren er derimot skuffet etter møtet med Isaksen. Hun ønsket konkrete løsninger fremfor at FHI skulle undersøke muligheten for lettelser.

– Det er et skritt i riktig retning, men jeg blir ikke fornøyd før vi har fått konkrete svar på hvordan vi kan løse situasjonen. Jeg er skuffet over meldingene fra min norske kollega, skriver Nordmark til TT.

Hun mener at situasjonen er urimelig, og at Norge er ansvarlig for å løse situasjonen.

– Siden det er Norge som har stengt grensen, er det Norge som har ansvaret for å løse problemene som dette har forårsaket, uttaler Nordmark.

Nedstemt i Stortinget

I forrige uke fremmet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV forslag på Stortinget om at grensependlerne må omfattes av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon, men forslaget fikk ikke flertall.

Nordmenn får heller ikke komme inn i Sverige, som har innreiseforbud for nordmenn, dansker og briter fram til april. Visse unntak gjelder.

Personvernpolicy