Ap vil avvise regjeringens tvungne lønnsnemnd i omsorgsstreiken

Arbeiderpartiets Arild Grande mener at avgjørelsen om å gripe inn med tvungen lønnsnemnd i streiken hos private omsorgsbedrifter i januar ble fattet på feil grunnlag. Foto: Heiko Junge / NTB
Arbeiderpartiets Arild Grande mener at avgjørelsen om å gripe inn med tvungen lønnsnemnd i streiken hos private omsorgsbedrifter i januar ble fattet på feil grunnlag. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap foreslår at Stortinget skal avvise regjeringens forslag om lønnsnemnd i streiken LO og YS iverksatte mot NHO i oppgjøret for private omsorgsbedrifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil i så fall være første gang at Stortinget blander seg inn og blokkerer et forslag om tvungen lønnsnemnd, skriver Klassekampen.

Arbeiderpartiet mener nemlig at regjeringen grep inn i konflikten på feil grunnlag.

– Jeg skulle ønske denne situasjonen ikke oppsto. Stortinget mener lønnsoppgjørene er partenes ansvar. Men her tyder mye på at regjeringen ikke har gjort jobben sin, sier stortingsrepresentant Arild Grande (Ap).

Bakgrunnen for at regjeringen grep inn, var en rapport fra Helsetilsynet som vurderte det slik at en varslet opptrapping av streiken ville sette liv og helse i fare ved en institusjon.

Men Fagforbundet mener rapporten bygget på helt feil grunnlag og inneholdt en rekke faktafeil, blant annet om organisering av arbeidstiden rundt brukerne og bemanningsfaktoren ved institusjonen.

Streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd 26. januar, og formelt sett må regjeringen foreslå en særlov som avslutter konflikten. Loven vedtas så av Stortinget. Det er dette Ap nå foreslår at Stortinget ikke gjør.