Oslo åpner for ungdomsaktiviteter – treningssentre, kjøpesentre og ølkraner fortsatt stengt

<p>Byrådsleder Raymond Johansen orienterer om coronasituasjoen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover.</p>
Byrådsleder Raymond Johansen orienterer om coronasituasjoen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover. Foto: Heiko Junge / NTB

Byrådet i Oslo fortsetter den gradvise gjenåpningen i Oslo, men kjøpesentrene og treningssentrene holdes fortsatt stengt, og skjenkestoppen fortsetter. 

Åpningen vil gjelde fra og med torsdag, opplyser byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Byrådet har besluttet å åpne for fritidsaktiviteter for ungdom til og med 19 år, samt at voksne skal kunne delta i organisert trening utendørs.

Tiltakene vil i utgangspunktet vare i to uker, fra torsdag 18. februar til 3. mars.

Fortsetter gjenåpningen

Trening og organiserte fritidsaktiviteter for ungdom til og med 19 år gjelder både utendørs og innendørs, mens aktivitet og idrett kun gjelder utendørs for voksne.

Så lenge man kan holde minst en meters avstand, kan voksne delta i organisert trening ute i grupper på maks ti personer, opplyser kommunen.

Fra før gikk videregående skole denne uken fra rødt til gult nivå, og elevene kunne dermed vende tilbake til en mer normal skolehverdag etter tre måneder med i hovedsak digital undervisning.

Tidligere har også barnehager og grunnskoler gått til gult nivå. Byrådet har også åpnet for fritidsaktiviteter og idrett for barn, skolesvømming, svømmekurs og toppidrett, samt gjenåpnet bibliotek, butikker og serveringssteder.

Holder igjen

Den siste uken har det vært en liten økning i antall smittetilfeller, etter en lengre periode med nedgang.

Gjenåpning noen steder betyr at det må holdes igjen andre steder, opplyser Johansen. Fortsatt skjenkestopp får NHO Reiseliv til å reagere.

– Oslo har vært uten skjenking i tre måneder, og det rammer serveringsbransjen hardt og brutalt. Hundrevis av særlig små serveringssteder er på randen av konkurs, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

Treningssentre og kjøpesentre

Treningssentre må fortsatt holde stengt, men trening utendørs kan likevel gjerne organiseres av treningssentre og idrettslag med de nye lettelsene, sier Johansen.

– Dette er en forsiktig start for treningssentre og idrettslag på veien mot full gjenåpning, sa Johansen.

Også kjøpesentre må fortsatt holde stengt, men Johansen understreker at byrådet tar sikte på at kjøpesentrene kan gjenåpne i løpet av de neste ukene.

– Vi beholder begrensningene som gjelder for kjøpesentrene. Det betyr at serveringssteder, matbutikker, apotek og andre virksomheter på kjøpesentre med unntak kan holde åpent, men andre typer butikker på kjøpesentre må holde stengt, sa byrådslederen.

Flere lyspunkter

Til tross for at smitten den siste uka har steget, spredningen av muterte virus fortsetter, og flere smitteutbrudd ved barnehager og skoler, er det flere lyspunkt.

Det er 19 dager siden siste tilfelle av nysmitte på sykehjem i Oslo. I aldersgruppen over 85 er det knapt registrert smitte på flere uker, og vaksineringen er i ferd med å beskytte de mest utsatte blant oss allerede. Kapasiteten på sykehusene fortsetter å være god, opplyser Johansen.

Personvernpolicy