Byrådslederen vil selv ha kontroll over Oslo-tiltak

Byrådsleder Raymond Johansen på tirsdagens pressekonferanse.
Byrådsleder Raymond Johansen på tirsdagens pressekonferanse. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg er oppriktig bekymret for om Oslo nå nærmer seg et bristepunkt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Han mener byrden av coronatiltakene er for tung.

Han varsler at Oslo nå ønsker å selv ha kontrollen over tiltakene. Nasjonale tiltak bestemt av regjeringen gjelder også for Oslo for tiden.

Selv ett år etter at coronaviruset kom til landet, følger de aller fleste samvittighetsfullt råd, regler og anbefalinger, framhevet Johansen på en pressekonferanse tirsdag – på dagen tre måneder etter nedstengningen av byen.

Det er uaktuelt for Oslo å skulle ligge på nærmest null smitte før tiltakene kan lettes på, sier han.

– Vi ser altfor godt at tiltaksbyrden er for tung. At folk nå har levd lenge nok i en stengt by. Jeg er oppriktig bekymret for om Oslo nå nærmer seg et bristepunkt, sier byrådslederen.

– Prekært

Han reagerer også på at Oslo har havnet helt nede på 197. plass av norske kommuner for vaksinegrad.

– Det mener jeg rett og slett ikke står i forhold til den trusselen vi møter her. Det står ikke i forhold til de tiltakene nasjonale helsemyndigheter mener oslofolk må leve med, sier Johansen på en pressekonferanse tirsdag.

Byrådslederen mener forholdsmessighet må være styrende for vaksinering og viser til at mange kommuner knapt har smitte, men er i gang med vaksinering av folk i 60-årene.

– De nye variantene av viruset har gjort spørsmålet om fordeling av vaksiner enda mer prekært. Vi har et tidsvindu nå hvor vi fortsatt kan rekke å vaksinere før de nye muterte virusene får spredt seg og tatt over, sier Johansen.

(Saken fortsetter under bildet)

Stille på Karl Johans gate i helgen. Oslo har strenge coronatiltak for tiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Stille på Karl Johans gate i helgen. Oslo har strenge coronatiltak for tiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Gult nivå på videregående

Oslo planlegger å gå fra rødt til gult nivå i videregående skoler fra mandag av. En endelig avgjørelse fattes før helga.

– Vi forbereder oss, per i dag, for å gå til gult nivå i videregående skole fra førstkommende mandag, men vil komme tilbake til endelig avgjørelse før helga, sier Johansen.

– Andre lettelser vurderes løpende, og kommer til å bli innført gradvis og kontrollert. Det betyr at vi ikke slipper opp fra en dag til en annen, men gradvis beveger oss mot en åpnere by, fortsetter han.

Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler i hovedstaden gikk tilbake til gult nivå i forrige uke. Oslo har vært sosialt nedstengt siden 9. november.

Personvernpolicy