USA trosser Kina og sender krigsskip gjennom Taiwanstredet

En amerikansk jager seilte torsdag gjennom Taiwanstredet. Det er første gang USA sender et marinefartøy gjennom stredet siden Joe Biden ble president.

– Seilasen viser at USA er opptatt av å sikre fritt og åpent hav i regionen. Vi vil fortsette å seile, fly og opererer alle steder der det er tillatt i henhold til folkeretten, heter det i en amerikansk uttalelse.

Amerikanske krigsskip seiler jevnlig i stredet, noe Kina oppfatter som en provokasjon og en krenkelse av landets suverenitet. Kina gjør krav på Taiwan og mener øya er kinesisk territorium.

Taiwan er kun anerkjent som selvstendig stat av noen få FN-stater, og Kina har nylig truet med krig dersom Taiwan formelt erklærer sin selvstendighet.

USA og flere andre land regner Taiwanstredet som internasjonalt farvann. Hele Sør-Kinahavet er omstridt, noe som bidrar til det anstrengte forholdet mellom Kina og USA, som har tette bånd til både Taiwan og Vietnam. Sistnevnte er ett av en rekke land i regionen med krav som overlapper de kinesiske.

Personvernpolicy