Voldtektstiltalt idrettsprofil nekter skyld på alle punkter

<p>En 41 år gammel, tidligere profilert idrettsmann møte tirsdag i Nedre Romerike tingrett tiltalt for vold og voldtekter av ekskona over flere år. Han nekter skyld på alle punkter. Foto: Lise Åserud / NTB</p>
En 41 år gammel, tidligere profilert idrettsmann møte tirsdag i Nedre Romerike tingrett tiltalt for vold og voldtekter av ekskona over flere år. Han nekter skyld på alle punkter. Foto: Lise Åserud / NTB

Den tidligere idrettsprofilen (41) som er tiltalt for å ha voldtatt og mishandlet sin egen kone gjennom en årrekke, nektet straffskyld da saken startet tirsdag. 

Det alvorligste punktet i tiltalen handler om at 41-åringen flere ganger i perioden fra 2016 til 2018 skal ha voldtatt kona selv om hun ba ham om å la være, og til tross for at hun flere ganger fysisk forsøkte å motsette seg handlingene.

Det framgikk av tiltalen som ble lest opp i Nedre Romerike tingrett tirsdag formiddag.

– Det gjør jeg ikke, svarte tiltalte på spørsmål om han erkjenner straffskyld, etter hvert som statsadvokat Anne Glede Allum leste tiltalen, ifølge VG.

Det blir i tatt høyde for at straffen kan bli forhøyet på grunn av de mange gjentatte overgrepene mot ekskona. Den øvre strafferammen er i utgangspunktet 15 års fengsel.

Varsler forhøyet straff

Enkelte av forholdene skal ha funnet sted over et tidsrom på mer enn 16 år. I den perioden var mannen fremdeles en aktiv idrettsutøver på toppnivå i Norge.

Fra februar 2002 til mars 2018 skal mannen jevnlig ha mishandlet ektefellen. Han skal ha dyttet, sparket og dratt henne etter håret, truet henne og kalt henne nedsettende ting.

Mannens forsvarer, advokat Frode Sulland, hevdet i sitt innledningsforedrag at det er store svakheter ved bevisgrunnlaget. Han ble først nylig gjort oppmerksom på at klienten ble hemmelig avlyttet av politiet i august og september 2019, i forbindelse med de første avhørene i saken, skriver Dagbladet.

– Han varsler allerede nå at han vil gi en innledende fri forklaring, sa Sulland, som poengterte at tiltalte og fornærmede har «to ulike versjoner av et ekteskap».

– Alvorlig sak

Paret traff hverandre tidlig på 2000-tallet. De har barn sammen, og var gift fram til 2018, da de ble separert. Etter separasjonen var forholdet svært konfliktfylt, ifølge aktor, melder TV 2.

Det var kona selv som sommeren 2019 gikk til politiet og anmeldte ektemannen. Hun ga en svært detaljert anmeldelse, sa statsadvokaten ifølge Romerikes Blad.

Fornærmede startet sin forklaring for retten tirsdag formiddag. Hun skal etter planen holde på ut dagen og bruke halve onsdagen før tiltalte slipper til.

Mannen er også tiltalt for å ha fulgt etter og truet et familiemedlem. Heller ikke på dette punktet erkjenner han noen form for skyld.

Retten har satt av åtte dager til saken.

Personvernpolicy