SV-er nominerer Black Lives Matter (BLM) til Nobels fredspris

– Voldelige BLM-demonstrasjoner er blitt undersøkt, og studier har konkludert med at i mange tilfeller er volden startet av politiet eller motdemonstranter, sier Petter Eide (SV), som har nominert BLM-bevegelsen til Nobels fredspris. Foto: Terje Pedersen / NTB
– Voldelige BLM-demonstrasjoner er blitt undersøkt, og studier har konkludert med at i mange tilfeller er volden startet av politiet eller motdemonstranter, sier Petter Eide (SV), som har nominert BLM-bevegelsen til Nobels fredspris. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentant Petter Eide nominerer Black Lives Matter-bevegelsen (BLM) til Nobels fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg lette i bakhodet for å finne det viktigste som har skjedd i året som har gått når det gjelder fred og konflikt, så tenkte jeg på Black Lives Matter. Det er en enormt viktig global bevegelse, som jeg er blitt veldig berørt av, sier Eide til Klassekampen.

Medlemmer av nasjonalforsamlinger er blant dem som kan nominere kandidater til Nobels fredspris. Fristen går ut natt til 1. februar, altså søndag ved midnatt.

– Nobelkomiteen har en tradisjon for å koble antirasisme og arbeidet for fred. Rasisme skaper konflikt i land og mellom land, sier Eide.

Speiderbevegelsen

Stortingsrepresentant Solveig Schytz fra Venstre har nominert speiderbevegelsen. Partikollega Carl- Erik Grimstad har nominert vaksineorganisasjonene Cepi og Gavi, mens Trine Skei Grande har nominert faktasjekkerne i The International Fact-Checking Network. Terje Breivik, Ola Elvestuen og Jon Gunnes har nominert det uavhengige nettstedet Hongkong Free Press.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil gi prisen til den filippinske journalisten Maria Ressa, mens Høyres Sveinung Stensland vil gi den til Reporters Without Borders.

Alle kan bli foreslått

Høyres Hårek Elvenes nominerer den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja. Det gjør også Aps Jette Christensen, som vil gi henne prisen sammen med den polske dommerforeningen og Den Ungarske Helsingforskomité for kampen for demokrati.

Det å bli nominert betyr ikke at man oppfyller kriteriene for å få prisen. Det innebærer heller ingen anerkjennelse fra Nobelkomiteens side.

Alle levende mennesker og aktive organisasjoner kan bli foreslått som kandidater til Nobels fredspris. Det eneste kravet er at de blir foreslått innen fristen av en som har rett til å nominere