Alvorlige anklager mot Besseberg i knusende IBU-rapport

Den avgåtte IBU-presidenten Anders Besseberg, her under vinter-OL i Pyeongchang i 2018, får alvorlige anklager mot seg i en granskingsrapport.
Den avgåtte IBU-presidenten Anders Besseberg, her under vinter-OL i Pyeongchang i 2018, får alvorlige anklager mot seg i en granskingsrapport. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere IBU-president Anders Besseberg blir i en granskingsrapport beskyldt for å ha beskyttet russiske interesser og for å ha brutt idrettens regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besseberg var i en årrekke en mektig president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Han har vært gransket siden han gikk av i 2018.

Torsdag la IBUs granskingskomité (ERC) fram sin rapport . Der kommer det fram flere alvorlige anklager mot Besseberg, som fortsatt er siktet for grov korrupsjon. Økokrim opplyser til NRK at etterforskningen fortsatt pågår.

Besseberg er beskyldt for korrupsjon og for å ha hjulpet Russland med å skjule doping.

«Etter vår mening sier bevisene at Anders Besseberg konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser i tilnærmet alt han har gjort. Det av en mann, som etter vår mening, ikke har noen etiske verdier eller interesse av å beskytte en ren idrett», konkluderer granskingsrapporten som ble lagt fram torsdag morgen.

Brudd

Den tidligere IBU-presidenten blir blant annet anklaget for å ha mottatt et ulovlig millionbeløp, melder TV 2. Han skal også ha brutt IBUs egne regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, dette har jeg ingen kjennskap til. Dette vet jeg ikke noe om. Nei (jeg kan ikke stille til intervju, journ.anm.). Nei, nei, nei. Ha det bra, sa Besseberg da TV-kanalen snakket med ham før granskingsrapporten ble presentert.

Ifølge NRK slår ikke rapporten fast at Besseberg er skyldig i korrupsjon eller dopingbedrageri. Granskingen har kun sett på om han har brutt idrettens regelverk.

– Jeg vil understreke at politietterforskningen fortsatt pågår, at ingen tiltaler er fremsatt og at Besseberg nekter for alle anklager som er kommet fra myndighetene og IBU-kommisjonen, sier Bessebergs advokat Norbert Wess til NRK.

Rystet

Norges Skiskytterforbund reagerer sterkt på det som IBU-granskerne har kommet fram til.

– Vi er først og fremst rystet over innholdet som fremkommer i rapporten. Her nevnes blant annet overdekking av systematisk russisk doping og omfattende uetisk opptreden fra IBUs ledelse. Dette tar vi naturligvis sterk avstand fra, sier den norske skiskytterpresidenten Arne Horten i en pressemelding.