Norsk Industri krever kriseunntak fra arbeidsmiljøloven etter grensestenging

Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen mener grensestengingen må følges opp med mer fleksible rotasjonsordninger og arbeidstidsbestemmelser i industrien. Foto: Terje Pedersen / NTB
Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen mener grensestengingen må følges opp med mer fleksible rotasjonsordninger og arbeidstidsbestemmelser i industrien. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye innreisebegrensningene kan tvinge fram mer fleksible arbeidstidsregler og rotasjonsordninger i industrien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forstår hvorfor regjeringen gjør dette. Men vi håper vi skal finne praktiske løsninger før skadene blir for store, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til NTB.

Den mektige organisasjonslederen stiller nå tydelige krav til regjeringen etter onsdagens beslutning om å stenge grensene for mye av arbeidsinnvandringen til Norge de kommende to ukene.

– Hvis dette går ut over to uker, så blir det dramatisk.

Vil ha midlertidige unntak

Lier-Hansen mener det må innføres mer fleksible arbeidstidsbestemmelser og rotasjonsordninger, slik at utenlandske arbeidere som allerede er kommet til Norge, kan fortsette å jobbe så lenge som mulig.

Dette betyr at det må innvilges unntak både fra arbeidsmiljøloven og fra tariffavtalene som er inngått med Fellesforbundet og Industri Energi.

– Vi vil jobbe for fornuftige løsninger som kan både ivareta smittevern og holde hjulene i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lier-Hansen ber samtidig regjeringen om å skille mellom det organiserte arbeidslivet på den ene siden, og diffus arbeidsinnvandring på den andre.

– En arbeidsgiver som inngår en kontrakt med et bemanningsbyrå i et annet land, og som har full kontroll med testing, reising og innkvartering, er noe annet enn der hvor du har en håndverker som kommer til Norge og flytter inn på en hybel i sentrum av en storby, sier Lier-Hansen.

– Det er der problemet ligger, advarer han.

Innspillsmøte torsdag

Da grensestengingen ble presentert onsdag kveld, gikk statsminister Erna Solberg (H) langt i å antyde at regjeringen er villig til å se på reglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et møte med berørte bransjer er planlagt allerede torsdag.

– Det er for å høre om det er noen områder hvor vi må bidra til at de faktisk kan legge om arbeidsrutinene sine, slik at de ikke sender tilbake folk som vi nå gjerne skulle hatt litt til, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger til at et hovedønske fra regjeringens side er mindre pendling fram og tilbake til Norge. Håpet er derfor at de som allerede er her i dag, lar være å reise tilbake og i stedet blir værende en stund for å jobbe.

Frykter permitteringer

Ifølge Solberg må vi likevel regne med at en del bedrifter etter hvert kommer til å oppleve mangel på arbeidskraft.

Hun tror også at noen bedrifter vil bli tvunget til å permittere ansatte.

– For enkeltbedrifter kan det være kritisk. Hvis det går mer enn 14 dager, så vil det nok bli vanskeligere for flere bransjer, sier statsministeren.

Lier-Hansen deler vurderingen.

Ifølge ham er det nå stor sannsynlighet for forsinkelser i store prosjekter knyttet til norsk sokkel og til skipsverft. Hvis situasjonen vedvarer, kan også kontrakter bli brutt.

– Men vi håper at vi finner praktiske løsninger, sier Norsk Industri-sjefen til NTB.