Høyre-topp nominerer hviterussisk opposisjonell til fredsprisen

Hviterusslands opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja er en verdig mottaker av Nobels fredspris for 2022, mener Høyre-politiker Hårek Elvenes som onsdag nominerte henne til prisen.
Hviterusslands opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja er en verdig mottaker av Nobels fredspris for 2022, mener Høyre-politiker Hårek Elvenes som onsdag nominerte henne til prisen. Foto: Raul Mee / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes nominerer Svetlana Tikhanovskaja som kandidat til å motta Nobels fredspris for 2021.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg nominerer Svetlana Tikhanovskaja til Nobels fredspris for 2021. Hun er en verdig kandidat, som arbeider modig, utrettelig og fredelig for demokrati og frihet i Hviterussland, skriver Elvenes i en begrunnelse om nominasjonen onsdag.

Nominasjonen kommer etter at Amnesty International offentliggjorde en rapport om at fengslede demonstranter etter valget i Hviterussland blir utsatt for systematisk tortur. Elvenes reagerer på rapporten og sier at resultatet etter presidentvalget i fjor, ikke er anerkjent av vestlige, frie og demokratiske land.

– Etter 26 år ved makten, fortsetter Lukasjenko som Europas siste diktator, skriver Elvenes.

Svetlana Tikhanovskaja er for tiden i eksil i Litauen, men ønsker å vende hjem og har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp. EU anerkjenner ikke lenger Lukasjenko som president og mener opposisjonens leder vant valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elvenes skriver at Tikhanovskaja oppfyller kravene om å kunne motta fredsprisen ved at hun stilte til valg, ikke for å fremme egne politiske ambisjoner, men for å bidra til en fredelig og demokratisk utvikling i Hviterussland, et land i krysningsfeltet mellom Europa og Russland.

– Et trygt Europa krever fredelig sameksistens. Tikhanovskaja har vist at det er en slik tilnærming hun ønsker, sier Elvenes.