FHI-topp vedgår at de burde ha økt analysekapasiteten tidligere

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet vedgår at FHI kunne ha bedt universitetssykehusene om hjelp tidligere for å få bedre kapasitet til å analysere virusprøver. Foto: Jil Yngland / NTB
Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet vedgår at FHI kunne ha bedt universitetssykehusene om hjelp tidligere for å få bedre kapasitet til å analysere virusprøver. Foto: Jil Yngland / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan godt være at FHI burde ha takket ja til tilbud fra sykehusene om hjelp til å analysere virusvarianter tidligere, sier smitteverndirektør Geir Bukholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan godt hende vi burde økt kapasiteten før, slik at ulike virusvarianter hadde blitt kartlagt kortere tid etter at viruset var påvist vi forbindelse med utbruddene, sier Bukholm til VG.

På spørsmål om FHI burde tatt imot hjelp fra Haukeland og andre med kapasitet, svarer han.

– Det kunne vi kanskje sagt ja til.

Tirsdag ble det kjent at den mer smittsomme engelske varianten av coronaviruset er påvist i prøver fra Nordre Follo som er tatt så langt tilbake som 15. desember.

Samtidig melder flere universitetssykehus at de kan hjelpe Folkehelseinstituttet med påvise virusmutasjoner.

– De burde ha gitt beskjed for lenge siden, sa professor og avdelingsleder Elling Ulvestad ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus til Bergens Tidende mandag.

Universitetssykehusene i Stavanger og på Haukeland vil nå starte med slike analyser selv.

FHI har sagt de vil samarbeide med Universitetet i Oslo om gensekvensering, det vil si å lese de genetiske kodene i virusene fra positive prøver. Slik kan man finne ut om viruset er av den mer smittsomme varianten.