Ordfører i Oslo-regionen presser på for flere coronavaksiner

Store deler av Oslo-regionen er nedstengt etter smitteutbruddet i Nordre Follo. Det muterte coronaviruset som først ble påvist i Storbritannia, kan ha spredt seg i flere uker. Foto: Heiko Junge / NTB
Store deler av Oslo-regionen er nedstengt etter smitteutbruddet i Nordre Follo. Det muterte coronaviruset som først ble påvist i Storbritannia, kan ha spredt seg i flere uker. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordførere i Oslo-regionen forventer at sine innbyggere prioriteres foran kommuner med lav coronasmitte i vaksinekøen. De får støtte fra Tromsø og Bodø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har lenge tatt til orde for at regjeringen bør prioritere områder med høyt smittetrykk. Debatten har blusset ytterligere opp etter at det i helgen ble innført strengere tiltak i Oslo-regionen for å hindre spredning av virusmutasjonen.

– Vi i Lillestrøm og andre kommuner i Oslo-regionen har levd lenge med strenge smitteverntiltak. Nylig ble tiltakene skjerpet igjen. Nå opplever vi en slitasje. Mange opplever det å være menneske oppe i dette som slitsomt i dette området, sier Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) til VG.

– Derfor hadde det vært på sin plass at kommunene i Oslo-regionen ble prioritert når det gjelder vaksinering. Jeg tror mange ville hatt forståelse for det, fortsetter Lillestrøm-ordføreren.

Støtte fra nord

Ordførerne i Oslo-regionen får også støtte fra smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som er hardest rammet av pandemien, bør få de fleste vaksinene først, sier Hagen til NRK.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen støtter Hagen, men fremhever at det også finnes andre knutepunkter i landet.

– Vi har internasjonale flyginger til Tromsø. Alle som skal til Nord-Norge, skal innom her. Da er det riktig å vaksinere først på disse knutepunktene. Det sier også mange av de omkringliggende kommunene, uttaler Wilhelmsen til kanalen.

FHI vurderer

Folkehelseinstituttet har ansvaret for prioriteringsrekkefølgen for coronavaksinen. Nye vurderinger foretas i lys av smitteutbruddet i Nordre Follo.

– Vi venter nå på analyser av flere virusprøver som kan være knyttet til utbruddet av den engelske varianten av viruset i Nordre Follo. Vi vil snart kunne ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt Oslo og vil dermed gjøre bedre vurderinger av om endringer i vaksinefordelingen er hensiktsmessig, sa smitteverndirektør Geir Bukholm i en pressemelding søndag.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere uttalt at regjeringen ikke vil overstyre FHIs vaksinestrategi. Men dersom FHI gjør endringer, kan regjeringen raskt gi sin tilslutning, forsikrer Høie.