Nedstengning av Oslo-regionen – kjøpesentre stenges, skolene på rødt nivå

<p>– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.</p>
– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Vidar Ruud / NTB

Det innføres strenge smitteverntiltak i nabokommunene til Nordre Follo og ni andre kommuner. Det oppjusteres til rødt nivå i barnehager og skoler.

Alle butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner, stenges fra klokken 12 lørdag, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Tiltakene gjelder i første omgang til 31. januar.

Et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten førte til at Nordre Follo fredag stengte ned kommunen.

Kun butikker som selger nødvendige varer får holde åpent. Skoler og barnehager ble stengt fram til onsdag.

Stans i barneidretten er blant tiltakene som innføres for ti kommuner i forbindelse med et utbrudd av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo.

– Dette er en svært alvorlig situasjon

Det bor 60.000 i Nordre Follo, og det er stor trafikk til og fra nabokommunene. Den muterte virusvarianten kan ha vært i omløp i flere dager.

Fakta om coronatiltak i Oslo-regionen

Dette er de nye tiltakene som innføres for ti kommuner i forbindelse med at det er oppdaget et utbrudd av den engelske virusmutasjonen. Tiltakene gjelder i første omgang til og med 31. januar.

Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler

* Skoler og barnehager: Det oppjusteres til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn i tråd med den nasjonale trafikklysmodellen. Kommunal smittevernmyndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagene dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesituasjonen tilsier det.

* Videregående skole: Det skal innføres digital undervisning på videregående skole i uke 4, og det skal forberedes overgang til rødt nivå i videregående skole fra uke 5. Videregående skoler som allerede er på rødt nivå, skal også ha heldigital undervisning i uke 4, og forberede seg på å gå tilbake på rødt nivå i uke 5.

* Universiteter, høyskoler og fagskoler: Det skal innføres digital undervisning for alle. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.

* Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.

Anbefalinger

* Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

* Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.

* Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.

* En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.

* Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7–10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.

Regler

* Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

* Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.

* Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01–31.01.

* Skjenkestopp.

* Stans i breddeidrett for barn og voksne.

* Stans i andre fritidsaktiviteter (kor, korps, teater o.l.)

Følgende virksomheter og steder skal holde stengt:

* Serveringssteder, men det er tillatt med take away

* Treningssentre

* Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende

* Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser

* Biblioteker

* Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter

* Museer

* Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.

*Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.

(Kilde: NTB)

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet. Det er høy mobilitet i området, og et stort antall pendlere fra Nordre Follo til Oslo hver dag. Dersom virusmutasjonen sprer seg i Oslo, vil det være svært vanskelig å forhindre spredning til resten av landet. Regjeringen innfører derfor kraftige tiltak i ti kommuner, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

10 kommuner direkte berørt

De nye tiltakene gjelder for kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

I tillegg til butikker skal også blant annet serveringssteder, treningssenter, biblioteker, museer, kinoer og andre kultur- og underholdningssteder holdes stengt.

Arrangement utenfor hjemmet, med unntak av begravelser og bisettelser, i ti kommunene i Oslo-området blir forbudt.

Regjeringen legger ned forbud mot alle arrangementer utenfor hjemmet, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser, i de ti kommunene i Oslo-regionen.

Under pressekonferansen fredag sa Høie at regjeringen innfører «de strengeste tiltakene siden 12. mars», da Norge stengte ned i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dersom virusmutasjonen sprer seg i Oslo, vil det være svært vanskelig å forhindre spredning til resten av landet. Regjeringen innfører derfor kraftige tiltak i ti kommuner, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB scanpix
Dersom virusmutasjonen sprer seg i Oslo, vil det være svært vanskelig å forhindre spredning til resten av landet. Regjeringen innfører derfor kraftige tiltak i ti kommuner, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB scanpix

Høie: Ikke dra til nabokommunen

Folk må ikke dra til nabokommunen for å benytte seg av tilbud som er stengt i deres egen hjemkommune, anmoder helseminister Bent Høie (H).

Regjeringen har besluttet å innføre en storstilt nedstengning i ti kommuner i Oslo-området. Matbutikker, apotek og bensinstasjoner er åpne, men andre butikker vil være stengt.

– Jeg vil innstendig be alle som bor i området om å ikke reise til andre områder for å benytte seg av tilbud som er stengt i egen kommune. Alt dette gjør vi for å hindre smitte, sa Høie.

– Du kan være smittet uten å vite det. Reiser du ut, kan du bidra til det vil ønsker å unngå, nemlig at denne muterte varianten sprer seg til andre kommuner, sa han.

Rødt nivå innføres på skoler i Oslo-regionen

Skolene og barnehagene i Oslo-regionen skal framover drives på rødt nivå. Videregående skoler har digitalt undervisning i uke 4.

– Kommunal smittevernmyndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagene dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesituasjonen tilsier det, står det i tiltakene fra Helse- og omsorgsdepartementet.

De videregående skolene skal forberede overgang til rødt nivå fra uke 5

– Videregående skoler som allerede er på rødt nivå, skal også ha heldigital undervisning i uke 4, og forberede seg på å gå tilbake på rødt nivå i uke 5.

Vinmonopolet stenges ned i kommuner i Oslo-området

Vinmonopolet stenges i flere kommuner i Oslo-området i perioden 23 -31. januar. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Vinmonopolet stenges i flere kommuner i Oslo-området i perioden 23 -31. januar. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Vinmonopolet stenges i flere kommuner i Oslo-området i perioden 23 -31. januar.

Blant tiltakene som ble presentert av regjeringen i dag for Oslo-regionen, er også en stenging av Vinmonopolet.

– Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01 – 31.01, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Kommunene som berøres er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Stengte lesesaler ved universiteter og høyskoler i Oslo-regionen

Universiteter, høyskoler og fagskoler rammes

All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.

Kommunene som berøres er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Flere større universiteter ligger i disse kommunene, blant dem Universitetet i Oslo, Oslo Met og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Vurderer vaksineprogrammet

Folkehelseinstituttet (FHI) møtes lørdag møtes for å vurdere endringer i vaksineprogrammet, opplyste direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse lørdag morgen.

– Det skal være et møte i FHI for å se på om det er verdt å se på regional skjevfordeling. Der vil det komme en konklusjon i dag, sa hun.

Hun fortalte at de har vurdert om det er hensiktsmessig med såkalt ringvaksiner, der alle som har vært i umiddelbar kontakt med en smittet person vaksineres.

– Det vil være effektivt om utbruddet er klart avgrenset og kan stanset innenfor en liten geografisk grense. Det er vår vurdering at dette ikke er hensiktsmessig. Det er klare indikasjoner på at dette utbruddet har spredd seg til flere steder, og det vil ta lang tid før personer vil være fullvaksinert, sa Stoltenberg.

Saken oppdateres

Personvernpolicy