Uværet «Frank» herjer med orkan i kastene: – Mest skremmende innover i landet

Uværet traff blant annet Sandnessjøen torsdag. Foto: Therese Jægtvik / Helgelands Blad / NTB
Uværet traff blant annet Sandnessjøen torsdag. Foto: Therese Jægtvik / Helgelands Blad / NTB Foto: NTB scanpix

Det ble natt til fredag meldt om flere hendelser forårsaket av ekstremværet Frank, men på morgenkvisten tyder mye på at uværet ikke ble så brutalt som fryktet.

Ekstremværet Frank ventes å treffe Troms med den kraftigste vinden mellom klokka 6 og 8 fredag morgen, etter at Nordland fikk merke naturkreftene mest torsdag.

– Politiet har i løpet av natten ikke mottatt meldinger om noen alvorlige hendelser knyttet til uværet Frank, meldte Troms politidistrikt på Twitter i 7-tida.

De måtte stenge E6 ved Fossbakken fordi takplater hadde løsnet og blåst ut i veibanen. Flere andre steder i Troms ble det meldt om at takplater, reklameskilt og isoporplater var blitt tatt av vinden.

– Mest skremmende ut litt innover i landet

Vindstyrken i Troms skulle nå sin topp mellom klokka 6 og 8 ifølge Meteorologisk institutt.

– Vindkastverdiene ser mest skremmende ut litt innover i landet, sa vakthavende meteorolog Jon Austerheim Vervarslinga i Nord-Norge til NTB natt til fredag.

Den kraftigste vinden er i fjellet, men også noen kyststasjoner målte vind med kast opp i over 30 meter per sekund. Blant annet ble det målt 47,3 meter per sekund i Sandnessjøen torsdag.

Ekstremværet Frank gir mest fralandsvind, og da er det typisk ujevn vind med sterke kast.

Få skader

Forsikringsselskapet If meldte om at det siden torsdag ettermiddag var blitt meldt inn relativt få skader som forårsaket av uværet. Per klokka 7.30 var det kommet inn ti skademeldinger, opplyser If til NTB.

– Tallet er ventet å stige utover formiddagen i dag. Det er først og fremst rapportert inn skader på tak, og foreløpig for tidlig å si noe om skadeomfanget er i kroner og øre, opplyser kommunikasjonssjef Sigmund Clementz.

– Ved ekstremværhendelser er det vanlig at det kommer inn skademeldinger i mange dager etter at uværet har lagt seg, sier han.

Takplater løsnet

E6 over Saltfjellet stengt, og Statens vegvesen venter ikke bedring i situasjonen før fredag ettermiddag.

Samme vei er også stengt mellom Ulvsvåg og Bognes i Hamarøy kommune, der flere trær har blåst over veien.

– Politiet har i løpet av natten ikke mottatt meldinger om noen alvorlige hendelser knyttet til uværet Frank. E6 er stengt ved Fossbakken på grunn av at takplater fra den nedlagte kroa har løsnet og blåser ut i veibanen, melder operasjonssentralen i Troms.

Sjekk været der du bor

I tillegg melder politiet om løse reklameskilt og isoporplater.

Ifølge meteorolog Austerheim er den kraftigste vinden i fjellet, men også noen kyststasjoner har målt vind med kast opp i over 30 meter per sekund. Blant annet ble det målt 47,3 meter per sekund i Sandnessjøen torsdag.

Ekstremværet Frank gir mest fralandsvind, og da er det typisk ujevn vind med sterke kast.

Hakket før orkan

Mange målestasjoner har vært oppe i full storm, altså en middelvind i en periode på 10 minutter med mer enn 24,5 meter per sekund. Vannøya i Troms har hatt sterk storm, som er det tilsvarende over 28,5 meter per sekund.

– Det er jo hakket før orkan, forteller meteorologen. Orkan er middelvind med over 32,6 meter per sekund.

Nettselskapet Arva , som omfatter tidligere Troms Kraft Nett og Nordlandsnett, rapporterte ved 5-tiden om til sammen nærmere 900 strømløse kunder.

Også i sør

Stormsenteret over Nordsjøen gir også fronter inn mot Sør-Norge, noe som fører til mye og til dels tung snø.

Nettselskapet Elvia opplyste i forkant at beredskapen er styrket. I tillegg advarte selskapet folk mot å bevege seg i nærheten av linjer som henger lavt eller ligger på bakken.

Natt til fredag var omtrent 3.600 Elvia-kunder uten strøm. I Trysil rammet åtte strømbrudd til sammen over 1.200 kunder, mens rundt 769 kunder i Åmot var omfattet av seks strømbrudd. I Gausdal rammet to strømbrudd drøyt 800 kunder.

Riksvei 7 Hardangervidda er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn, men åpen med kolonnekjøring for dem over. E134 Haukelifjell har kolonnekjøring, mens riksvei 13 Vikafjellet og fylkesvei 50 Hol-Aurland er stengt.

Personvernpolicy