Protester mot selskap som kan bli norske togleverandører

<p></p><p>Selskap som bidrar til brudd på folkeretten, kan likevel delta i konkurransen om å levere norske lokaltog, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF). Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Selskap som bidrar til brudd på folkeretten, kan likevel delta i konkurransen om å levere norske lokaltog, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF). Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Spanske CAF og franske Alstom kan bli aktuelle som leverandører av norske lokaltog, til tross for at begge har virksomhet i israelskokkuperte områder.

Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) og Alstom Transport er blant seks selskap som er prekvalifiserte for å levere tilbud på 30 nye togsett til strekningen Oslo-Ski. Dette vekker protester.

Alstom er å finne på FNs svarteliste over selskap med virksomhet knyttet til de israelske bosetningene på Vestbredden, som ifølge Sikkerhetsrådet strider mot folkeretten.

CAF har inngått kontrakt om utvidelse av forstadsbanen som skal knytte bosetningene sammen med Vest-Jerusalem.

Protester

30 europeiske og palestinske organisasjoner, blant dem Amnesty Spania, Norsk Folkehjelp og Fellesforbundet, gikk rett før jul også sammen om et krav om at CAF blir inkludert på FN-listen.

Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen har også engasjert seg og ber norske myndigheter og Norske tog om å utelukke de to togprodusentene.

Ba Hareide svare

SVs Arne Nævra tok tidligere i måneden saken opp i Stortinget og spurte samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) om han vil bidra til å hindre at CAF og Alstom blir leverandører til Norske tog.

Hareide avviser dette og påpeker at Norske tog er underlagt lov om offentlige anskaffelser og at det derfor er «foretatt en grundig bakgrunnssjekk av selskapene som ønsket å prekvalifisere seg til konkurransen om lokaltoganskaffelsen».

Bakgrunnssjekken avdekket CAFs «negative eksponering» i israelskokkuperte områder, men ifølge Hareide utelukker ikke dette selskapet som leverandør i Norge ettersom det «ikke foreligger rettskraftig domfellelse» mot det.

– Unnviker

Hareide kommenterer ikke opplysningen om at Alstom står på FNs svarteliste, og Nævra er ikke imponert over statsrådens svar.

– Det virker på meg som om Hareide unnviker ubehagelige spørsmål i denne saken, sier han til NTB.

– Hva med Norges egne holdninger, norsk offisiell utenrikspolitikk, spør Nævra, som krever at selskap som har virksomhet i okkuperte områder på Vestbredden, må utelukkes som ansvarlige samarbeidspartnere.

Forventer

Hareide avviser kritikken og fastholder at CAF kan delta i konkurransen om å levere norske lokaltog, til tross for virksomheten i okkuperte palestinske områder.

– Norske tog opplyser at det før kontraktsinngåelse vil bli utført en ny kontroll av innstilte leverandører. Min forventning er at Norske tog følger opp dette, sier han til NTB.

Personvernpolicy