Ekstremværet Frank herjer i nord: – Livsfarlig å være ute

<p>– Kombinasjonen av sterk vind og kulde kan medføre farlige situasjoner. Veier og bruer kan bli stengt på kort varsel på grunn av vind og nedfall. Ikke utsett deg eller andre for unødvendig fare, skriver politiet på <a href="https://twitter.com/politinordland/status/1352204445334036483" rel="noopener noreferrer">Twitter</a>. Foto: Torstein Rasmussen / NTB</p>
– Kombinasjonen av sterk vind og kulde kan medføre farlige situasjoner. Veier og bruer kan bli stengt på kort varsel på grunn av vind og nedfall. Ikke utsett deg eller andre for unødvendig fare, skriver politiet på Twitter. Foto: Torstein Rasmussen / NTB Foto: Torstein Rasmussen / NTB

Ekstremværet Frank tiltar i styrke i Nord-Norge. Torsdag kveld har Meteorologisk institutt sendt ut et oppdatert rødt farevarsel og advarer mot å være utendørs.

Det røde farevarselet gjelder for Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms og gjelder øst og sørøstlig storm, til dels orkan, med ekstremt kraftige vindkast, lokalt på mellom 35 og 50 meter i sekundet.

Det ventes sterkest vind fra torsdag ettermiddag fram til fredag kveld. Det er allerede observert ekstreme vindkast på Nord-Helgeland, men det er fortsatt ventet store variasjoner i vindstyrke.

Noen steder vil få veldig lite vind samtidig som andre steder får ekstremt kraftige vindkast. I tillegg vil temperaturen på utsatte steder kunne komme ned i -10 til -15 grader, heter det i varselet.

Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett.

Treffer Troms for alvor natt til fredag

Ekstremværet fortsetter i uforminsket styrke og vil treffe Troms natt til fredag. Nordland er snart over det verste, men folk bes om å holde seg inne.

– Fram til nå har det vært Helgelandskysten og Saltfjellet som har hatt de kraftigste vindkastene, men uværet beveger seg nordover og nå er det Ofotenområdet som kan belage seg på det kraftigste uværet, sier vakthavende meteorolog Elise Gloppen Hunnes ved Værvarslinga i Nord-Norge til NTB ved 19-tiden.

I Ofoten har vinden allerede vært oppe i 30 meter i sekundet og utviklingen i uværet har til nå vært i samsvar med tidligere prognoser. Det er fortsatt ventet lokalt ekstreme vindkast mellom 35 og 50 meter i sekundet torsdag kveld, utover natten og fredag morgen.

– Det beveger seg opp mot Troms i kveld og natt og vil fortsette i samme styrke, med noen lokale forskjeller. Det vil bli ganske kraftig gjennom natta, sier Gloppen Hunnes.

I tillegg vil temperaturen på utsatte steder kunne komme ned i minus 10 til 15 grader.

– På grunn av den kraftige vinden vil effektiv temperatur fort komme opp i det dobbelte, sier meteorologen og maner til at folk må kle seg veldig godt for å unngå frostskader hvis de er nødt til å bevege seg utendørs.

Folk advares nå mot å oppholde seg utendørs når ekstremværet Frank slår til med full styrke. Bilde fra Statens vegvesen sitt webkamera ved Helgelandsbrua med advarsel skilt om strek vind. Foto: Statens Vegvesen / NTB
Folk advares nå mot å oppholde seg utendørs når ekstremværet Frank slår til med full styrke. Bilde fra Statens vegvesen sitt webkamera ved Helgelandsbrua med advarsel skilt om strek vind. Foto: Statens Vegvesen / NTB

Flere innstilte avganger

Torsdag formiddag sørget sterk vind for at flere fergesamband på Helgeland ble innstilt, blant annet Tjøtta-Forvik, Levang-Nesna, Horn-Andalsvåg og Vennesund-Holm.

Det er ingen avganger mellom Bodø og Væran, mens hurtigbåten mellom Tromsø, Finnsnes og Harstad også er innstilt på grunn av værforholdene. Det samme gjelder fergen mellom Stangnes og Sørrollnes i Sør-Troms.

Lenger sør er begge danskebåtene er kansellert, skriver Fædrelandsvennen . På Twitter melder Meteorologisk institutt om bølger opp mot elleve meters høyde i Agder og Rogaland.

Widerøe har kansellert flyavganger til Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana på grunn av ekstremværet, melder VG.

Stenger skoler

Flere kommuner i Nordland stenger eller vurderer å stenge skoler på grunn av ekstremværet.

Meløy kommune stenger Enga skole og Skolefritidsordningen fredag på grunn av ekstremværet, melder NRK. Beredskapsledelsen i kommunen vurderer situasjonen fortløpende.

I Saltdal kommune ble elevene sendt hjem fra skolen tidligere torsdag slik at de skal komme seg trygt inn før vinden økte på.

Også i Fauske kommune vurderer man om skolene skal stenges fredag. Dersom skolene stenges, blir foresatte varslet via SMS.

Stor fare

For bilistene er blant annet E6 over Saltfjellet midlertidig stengt. I Nordland kommer E10 Bjørnefjell, E12 Umbukta og Rv77 Graddis til å bli stengt mellom klokka 15 torsdag og 18 fredag på grunn uværet.

– Kombinasjonen av sterk vind og kulde kan medføre farlige situasjoner. Veier og bruer kan bli stengt på kort varsel på grunn av vind og nedfall. Ikke utsett deg eller andre for unødvendig fare , skrev politiet i Nordland på Twitter.

Statsforvalteren i Nordland (tidligere statsforvalter) ber folk om å sikre løse gjenstander. I meldingen kommer også en klar oppfordring til folk om å holde seg hjemme med mindre man absolutt må ut.

– Det er veldig farlig. Ikke minst fordi det kan fly løse gjenstander gjennom luften som kan treffe deg. Jeg så blant annet at det var en lastebil på E6 på Helgeland som hadde blåst av veien, sier statsmeteorolog Samuelsen.

Han sikter til lastebilen som ble tatt av vinden i Vefsn i Nordland ved 9-tiden på E6 like nord for Mosjøen. Sjåføren kom uskadd fra ulykken.

– Jeg har vært litt ute selv for å få ting inn og det er knapt mulig å stå stille. Akkurat nå vil jeg si det er livsfarlig å være ute , sier Ole Håkon Reiersølmoen, administrasjonsleder og lærer på Helgeland folkehøyskole i Vefsn til NRK.

Krisestab

I Bardu kommune har de satt krisestab før Frank viser krefter for alvor. Der frykter man blant annet bortfall av strøm og mobilnett. Ordfører i kommunen Toralf Heimdal sier til NTB at de har satt krisestab blant annet etter erfaringene de hadde etter ekstremværet Ylva i 2017.

– Vi har tettet en del avvik vi hadde da. For eksempel hadde vi ikke nødstrøm på sykehjemmet, men det har vi nå, sier Heimdal.

Ved 11.30-tiden var det fortsatt en del timer igjen til de verste vindkastene var ventet, men ifølge ordføreren blåste det da friskt i kommunen hans.

Må utsette coronavaksinering

Ekstremværet fører til at den planlagte coronavaksineringen i Fauske fredag må utsettes med én uke.

Kommunen vil ta kontakt med dem som skulle vaksineres fredag og gi dem en ny time, skriver Saltenposten.

Vaksineringen må utsettes til neste fredag, men kommunen vil sørge for at dosene blir brukt likevel.

– For at vi skal få brukt disse dosene som skulle gått til denne gruppen, må vi velge å vaksinere de som er enkelt tilgjengelig. Blant annet vil vaksinene gå til noen av dem som bor i institusjoner/omsorgsboliger, og helsepersonell, sier kommunalsjef for oppvekst og kultur, Terje Valla, til avisen.

Vaksinen har kort holdbarhet, og det er derfor nødvendig at de som skal få vaksinen, er tilgjengelig, noe som ekstremværet – som skal fortsette til ut på dagen fredag, kunne sette en stopper for. Flere steder i Nord-Norge oppfordres folk nå om å holde seg innendørs.

Personvernpolicy