Nok en måling med Ap under 20 prosent

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er ikke fornøyd med Aps oppslutning på meningsmålingen fra InFact. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er ikke fornøyd med Aps oppslutning på meningsmålingen fra InFact. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I nok en meningsmåling faller Arbeiderpartiet under tjuetallet og havner på 18,4 prosent, mens Senterpartiet får 20,5 prosent oppslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er InFact som har gjennomført målingen for Nettavisen , Bergensavisen, Nordlys og Trønder-Avisa.

– Dette er ei skikkelig drittmåling. Det tar tid å få tilliten tilbake når den er mistet, og vi har en stor jobb å gjøre, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Nettavisen.

Tredje gang på fem dager

Det er den tredje målingen under tjuetallet for Ap på under én uke. Onsdag fikk partiet 19 prosent i en måling for Dagsavisen , FriFagbevegelse og Avisenes Nyhetsbyrå. Sist helg vakte det oppsikt da partiet fikk bare 17,5 prosent på Nationen og Klassekampens måling.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sa til FriFagbevegelse at målingen onsdag virkelig er krise for Ap.

– Ap lå også lavt på begynnelsen av 2000-tallet, men det var etter å ha vært i posisjon. At partiet sliter slik i opposisjon, fremstår som en enda større krise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp den store vinneren

Senterpartiet er den store vinneren i InFact-målingen med en oppslutning på 20,5 prosent. Dersom det skulle bli resultatet ved valget om åtte måneder, vil partiets stortingsgruppe mer enn doble seg fra 19 til 39 representanter. Det er seks flere enn Ap får. Sammen med SVs 14 representanter får de tre partiene 86 plasser på Stortinget, som er én mer enn det som kreves for flertall.

Høyre er fortsatt landets største parti i målingen med 24,1 prosents oppslutning, som er omtrent på samme nivå som forrige stortingsvalg.

Resultatene for alle partiene i målingen (endring fra stortingsvalget i 2017 i parentes): Høyre 24,1 (-0,9), Sp 20,5 (+10,2), Ap 18,4 (-9), SV 8,7 (+2,7), Frp 8,6 (-6,6), MDG 5,8 (+2,6), KrF 4,7 (+0,5), Rødt 4 (+1,6), og Venstre 2,1 (-2,3)

I målingen er 3.245 personer i hele landet spurt om hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp 13. januar, og feilmarginen ligger mellom 0,5 og 1,5 prosent.