Våpensamler tiltalt for drapsforsøk på seks politibetjenter

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 63 år gammel mann er tiltalt for drapsforsøk på seks politibetjenter etter en skyteepisode på Dale i Sandnes kommune i april i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tiltalen løsnet mannen skudd med en rifle i et boligområde 3. april, skriver Stavanger Aftenblad. Han ble selv skutt og skadd av politiet etter at han åpnet ild.

Politiet oppsøkte mannens bolig etter melding om skyting i området. De valgte å bevæpne seg som følge av 63-åringens historikk. Etter å ha kontaktet mannen på telefon, kom han omsider ut av boligen. Kort tid etter startet skytingen.

Frikjent av Spesialenheten

To politibetjenter som satt i en politibil, ble reddet av det pansrede glasset i frontruten, ifølge påtalemyndigheten. Frontruten på den bilen ble truffet fire ganger, i tillegg til et sidespeil. Ifølge tiltalen forsøkte mannen også å drepe fire andre betjenter som sto like ved bilen. Mannen skal ha avfyrt tolv skudd.

Politiet fyrte av til sammen ti skudd mot tiltalte. To av skuddene traff 63-åringen i magen og lår enten direkte eller som streifskudd. En tjenestehund bet tiltalte i venstre arm slik at han fikk skulderen ut av ledd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten etterforsket to politibetjenter for grov kroppsskade, men saken er henlagt. De har kommet fram til at de handlet i nødverge, og at liv kunne gått tapt.

Våpensamler

Mannen er også tiltalt for flere andre forhold i forbindelse med skytingen. Politiet beslagla blant annet en maskinpistol, fire rifler (to halvautomatiske), elleve revolvere, elleve pistoler (fire av dem ladd), en signalpistol og to knall- eller gasspistoler. Våpnene ble funnet i mannens hus og hytte.

63-åringen har i avhør forklart at han var svært beruset, og at han ikke husker noe av det som skjedde under skuddvekslingen.

– Han erkjenner ikke straffskyld, utover det har jeg ingen kommentar, sier tiltaltes forsvarer, advokat Knut Lerum i Advokatfirmaet Torstrup, til NRK.

Fire dager er satt av til rettssaken mot mannen. Den starter i Jæren tingrett til uka.