Høy risiko for spredning av muterte virus i Norge

Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet sier at det kreves mer effektive tiltak for å holde nye varianter under kontroll.
Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet sier at det kreves mer effektive tiltak for å holde nye varianter under kontroll. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet ser høy risiko for at virusvariantene fra Storbritannia og Sør-Afrika skal begynne å spre seg i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i en oppdatert risikovurdering fra Folkehelseinstituttet om varianter av coronaviruset.

– De variantene som har størst spredningsevne, altså høyest R-tall, vil etter hvert dominere. Siden slike varianter sprer seg bedre, kreves det mer effektive tiltak for å holde dem under kontroll, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI i en pressemelding.

Hun gjør det klart at bekymringen er større nå enn da forrige risikovurdering ble lagt fram i romjula.

Den britiske varianten av viruset har ført til en sterk økning av epidemien i Storbritannia og Irland. Den sørafrikanske varianten har ført til en voldsom epidemi i Sør-Afrika.

I tillegg følger FHI nøye med på en mutasjon fra Brasil.

I Norge ser disse variantene ikke ut til å ha fått fotfeste ennå. Så langt er det påvist 25 tilfeller av den britiske varianten og ett tilfelle av den sørafrikanske her til lands.

Hvis de får fotfeste, er det ifølge FHI «langt fra sikkert» at Norge vil klare å holde utbruddene under kontroll:

«Disse nye variantene blir sannsynligvis i løpet av de kommende månedene en alvorlig trussel mot vår evne til å holde epidemien under kontroll», advares det i risikovurderingen.