Slik var Norges desembervær

<p>Månedens høyeste temperaturmåling ble registrert 19. desember i Tafjord i Norddal kommune, da de nådde 17 plussgrader.</p>
Månedens høyeste temperaturmåling ble registrert 19. desember i Tafjord i Norddal kommune, da de nådde 17 plussgrader. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Ifølge Meteorologisk institutt var dette den fjerde varmeste desembermåneden vi har hatt på 120 år.

I slutten av 2020 kunne Meteorologisk institutt slå fast at 2020 var det varmeste året som er målt i Norge siden målingene startet for 120 år siden.

I desember lå temperaturen 4,6 grader over normalen i Norge, sammenliknet med tidligere målinger gjort av Meteorologisk institutt.

– Dette er den fjerde varmeste desembermåneden i en måleserie som går tilbake til 1900, skriver instituttet på sine hjemmesider.

Ytterøyane fyr i Kinn kommune hadde desembers varmeste gjennomsnittstemperatur i Norge med sine 7 plussgrader. Ifølge Meteorologisk institutt er dette 3,3 grader over normalen.

Månedens høyeste temperaturmåling ble registrert 19. desember i Tafjord i Norddal kommune, da de nådde 17 grader.

Årets kaldeste dag

Norges kaldeste gjennomsnittstemperatur for desember var i Karasjok i Troms og Finnmark, der den endte på 8,2 minusgrader. Dette er 7,1 grader varmere enn normalen.

Månedens laveste minimumstemperatur ble målt 27. desember på Ĉuovddatmohkki i Karasjok, da det var 43,3 minusgrader. Ifølge Meteorologisk institutt er dette også den laveste temperaturen som ble målt i Norge i 2020.

– Vi må tilbake til 2001 for å finne en lavere verdi på årets laveste temperatur. Da var Drevsjø i Innlandet kaldest med -43,9 grader, skriver instituttet.

Mer regn enn vanlig

Sammenliknet med tidligere år, regnet det 15 prosent mer enn normalen i desember 2020. Våtest var det i Agder, Vestfold og Telemark og Viken, der flere målestasjoner fikk fire til fem ganger så mye nedbør som normalt.

Målestasjonene i Senumstad (Birkenes, Agder), Bøylefoss (Froland, Agder) og Nelaug (Åmli, Agder) var landets våteste med sine 595,1 millimeter, 559,8 millimeter og 517,7 millimeter med regn.

Tørrest var det i Nordland og Vestland, der flere stasjoner fikk under 20 prosent av den normale nedbøren.

– Høyeste døgnnedbør var 100,0 millimeter, og ble registrert på Godal i Skien den 28. desember, skriver instituttet.

Personvernpolicy