Del av nok et hus har rast i Gjerdrum

Deler av et hus raste ved 15-tiden utfor skredkanten. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Deler av et hus raste ved 15-tiden utfor skredkanten. Foto: Fredrik Hagen / NTB Foto: NTB scanpix

En del av enda et hus har rast i skredet i Gjerdrum.

Like før klokken 15 torsdag raste en del av et nytt hus utfor kanten i skredområdet i Gjerdrum.

Politiet sa torsdag morgen at det ikke hadde rast ut flere hus i løpet av natten, og at det fremdeles sto bygninger helt på kanten av skredet som de ventet ville rase.

Fra før av hadde ni hus og 31 boenheter rast ut.

Det pågår søk i to hus som ligger i rasområdet, men det er foreløpig ikke funnet noen personer, ifølge politiet.

SeaKing-helikopteret står ganske urørlig over skredområdet, mens politihelikopteret kommer og går.

NTBs reporter på stedet forteller at området ved Gjerdrum ungdomsskole er omringet av utallige ambulanser og biler fra Forsvaret. Iblant kjører det store lastebiler fra Forsvaret rundt omkring i sentrum, som er helt tomt for mennesker.

Har håp om å finne overlevende

Noen av husene i skredet i Gjerdrum har flyttet seg opptil 400 meter. Ifølge brannvesenet kan det være savnede inne i husene.

– Det er en stor oppgave. De som er savnet er kanskje i noen av husene. De har flyttet seg helt opp mot 400 meter, sier innsatsleder Morten Thoresen ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

Ifølge Thoresen er vanskelig å lokalisere husene som har gått med i skredet. De jobber med prioritere området.

– Graden av optimisme vil jeg ikke uttale meg om, men så lenge det pågår en redningsaksjon har vi håp om å finne mennesker i live, og det er det vi forholder oss til, sier innsatsleder i politiet Dag Andre Sylju torsdag morgen.

Fortsatt fare for nye skred

Leirskredet i Gjerdrum er blant de største i Norges historie. Det er 700 meter langt og 300 meter bredt.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier det fremdeles er fare for at det kan gå nye skred. Skredkantene raser fortsatt og er ustabile.

– Grunnen er høyst usikker og det er fortsatt risiko for at det kan gå nye skred i området, sier regionsjef i NVE Toril Hofshagen.

– Det er et håp. Det er to borerigger som skal være i arbeid. Vi håper å kunne friskmelde noen områder slik at folk kan flytte hjem i dag, sier Brigt Samdal, som leder NVEs arbeid i skredområdet til BT.

Utfordrende på stedet

Leteaksjonen etter de ti savnede etter leirskredet i Gjerdrum har pågått natten gjennom uten at noen er funnet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Leteaksjonen etter de ti savnede etter leirskredet i Gjerdrum har pågått natten gjennom uten at noen er funnet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Leteaksjonen etter de ti savnede etter leirskredet i Gjerdrum har pågått natten gjennom uten at noen er funnet. En hund som befant seg i skredet, er reddet ut via helikopter.

Innsatsleder i politiet Roger Pettersen sier at svenske USAR-mannskaper nå er på stedet.

– Det er åtte stykker som er spesialtrent for å ferdes og drive redning på skadesteder som det her. Danmark har også tilbudt sin kompetanse.

I tillegg er infrastrukturen i området dårlig, og det jobbes med å bistå gårder som har mistet vann, strøm og varme. Det er tre gårder med husdyr som er rammet av skredet.

Politiet fraråder fyrverkeri

Politiet ber alle i Gjerdrum kommune, og spesielt i og rundt Ask, om å ikke sende opp fyrverkeri nyttårsaften.

– Det brukes helikopter og drone i søkearbeidet, ettersom det ikke er mulig å ta seg ned i skredområdet til fots. Fyrverkeri vil forstyrre dette arbeidet, sa politiets innsatsleder Dag Andre Sylju til TV 2 tidlig torsdag morgen.

På grunn av risikoen for fyrverkeri, og sikkerhetsrisikoen det utgjør for ressurser og mannskap, vil det ikke være helikopter i luften i Gjerdrum mellom klokken 23 og 01.

Politiets stab jobber med et eventuelt midlertidig fyrverkeriforbud.

Personvernpolicy