Politiet venter på bedre lysforhold i Gjerdrum – fortsatt uaktuelt å søke i skredområdet til fots

<p>Det enorme raset har sørget for store materielle skader. Foto: Fredrik Hagen / NTB</p>
Det enorme raset har sørget for store materielle skader. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Politiet har fortsatt håp om å finne folk i live etter skredet på Ask i Gjerdrum, men sier i morgentimene torsdag at oddsen blir dårligere jo mer tid som går.

Politiet venter på at lysforholdene ut over torsdagen vil gjøre søkearbeidet i skredområdet i Gjerdrum bedre. Det er fortsatt ikke mulig å søke til fots.

– Lysforholdene vil endre seg i vår favør, det har vært veldig krevende i natt med både lys og vær. Vi har søkt med droner og helikopter, og også firt ned redningsmannskaper fra SeaKing med hundefører og en politihund, men foreløpig ikke gjort noen funn, sier innsatsleder Dag Andre Sylju i Øst politidistrikt.

– Farlig å bevege seg inn i området

Jordskredet har tatt flere hus i Ask i Gjerdrum Ask 20201230. Politiets innsatsleder Dag André Sylju holder pressebrief om jordskredet som har tatt flere hus i Ask i Gjerdrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Jordskredet har tatt flere hus i Ask i Gjerdrum Ask 20201230. Politiets innsatsleder Dag André Sylju holder pressebrief om jordskredet som har tatt flere hus i Ask i Gjerdrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Torsdag morgen pågår søket for fullt på Ask i Gjerdrum. Ti personer er fortsatt ikke gjort rede for. Det har vært søk gjennom hele natten, men det har vært krevende på grunn av vær og lysforhold.

– Det er et veldig krevende arbeid. Det er farlig å bevege seg inn i området og det er uaktuelt å sette inn mannskaper til fots, sier Sylju.

– Vårt håp er fortsatt å finne folk i live. Tiden har vært viktig underveis i hele redningsaksjonen, jo mer tid som går jo dårligere blir oddsene, men enn så lenge har vi fortsatt håp, sier innsatslederen til TV 2.

Han sier det blir en løpende vurdering gjennom dagen om arbeidet skal fortsette som en redningsaksjon, eller endres til et søk etter omkomne.

– Kan fortsatt rase

Politiet sier skredet fortsatt i bevegelse, og at det fortsatt er bygninger som kan rase.

Torsdag morgen opplyser politiet at det ikke har rast ut flere hus i løpet av natten. Totalt ni hus og 31 boenheter har så langt rast ut.

– Det er geoteknikerne vi forholder oss til, og de forteller at skredet fortsatt er i bevegelse. Det er fortsatt bygninger som ligger helt på kanten som vi hadde forventet ville rase i løpet av natten, og hvis det skjer nå i løpet av de neste timene, er det en forventet hendelse, sier innsatsleder Sylju.

Bygningene som står i fare for å rase står nå tomme etter at beboerne har blitt evakuert.

Personvernpolicy