Politiet ber venner og familie om ikke å ringe savnede

Mange hus og boliger gikk tapt i det skredet gikk, og siden har flere boliger falt uti, i tillegg til at det bredere området regnes som utrygt. – Etter hvert nærmer vi oss kanskje 1.000 mennesker som er berørt, ifølge innsatsleder Roger Pettersen. Politiet fortsetter søkene gjennom natten, og har fortsatt håp om å finne overlevende. Foto: Jil Yngland / NTB
Mange hus og boliger gikk tapt i det skredet gikk, og siden har flere boliger falt uti, i tillegg til at det bredere området regnes som utrygt. – Etter hvert nærmer vi oss kanskje 1.000 mennesker som er berørt, ifølge innsatsleder Roger Pettersen. Politiet fortsetter søkene gjennom natten, og har fortsatt håp om å finne overlevende. Foto: Jil Yngland / NTB Foto: Jil Yngland / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortvilte pårørende som ikke har fått livstegn fra sine kjære blir nå oppfordret av politiet om ikke å ringe de savnedes mobiltelefoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at politiet bruker sporing av mobilsignaler for å kunne lokalisere savnede.

Men da må mobiltelefonene ha strøm. Ellers vil ikke signalene kunne fanges opp av letemannskapene.

– Ikke ring de savnede, sier politiets innsatsleder Roger Pettersen til Dagbladet.

Regionsjef Toril Hofshagen i NVE beskriver overfor NRK raset som Norges største kvikkleireskred i nyere tid.

– Kan fastslå hvor de ligger med 20-25 meters slingringsmonn

Politiet ber nå folk la være å ringe venner og bekjente som kan ha blitt tatt av raset, og på den måten unngå at de savnedes mobiltelefoner går tomme for strøm.

– Vi sjekker alle telefoner og har god kontroll på telefonnummer. Sporing av telefoner har vi jobbet med og kan fastslå hvor de ligger med 20-25 meters slingringsmonn. Politiet benytter seg også av IMSI-fangere for å gjøre slingringsmonnet mindre, forklarer innsatslederen til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De skanner stedet kontinuerlig

Under det krevende redningsarbeidet bruker letemannskapene varmesøkende kameraer montert på helikoptre og droner. Ifølge politiet har dette bidratt til å redde menneskeliv etter det gigantiske leirskredet i Gjerdrum.

– De skanner stedet kontinuerlig. Dette for å se om det skjer noe i raset, og selvfølgelig om vi får noen livstegn fra eventuelle personer som måtte befinne seg nede i skredområdet, forklarte innsatsleder Roger Pettersen under en pressebriefing onsdag kveld.

Sannsynlig at savnede befinner seg i skredet

Politiet mener med «ganske stor sikkerhet» at det fortsatt er mennesker i skredområdet i Gjerdrum. Ti personer har nå fått status som savnet.

– Vi har kontakt med både familie, pårørende og venner til disse ti nå som vi har en dialog med, opplyser innsatslederen.

Omlag 700 innbyggere er hittil blitt evakuert, men så mange som 1.500 totalt kan måtte regne med å bli evakuert i området rundt leirskredet, ifølge Gjerdrum-ordfører Anders Østensen.