Gjerdrum-utbygger sier at NGI ble rådspurt hele tiden under byggearbeid i skredområde

Minst 14 boliger ligger inne i det hardest rammede området etter jordskredet, som er 700 meter langt og 10–20 meter bredt, ifølge politiet. Politiet tror det kan være folk der, men redningsmannskapene kommer seg kun inn fra lufta. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Minst 14 boliger ligger inne i det hardest rammede området etter jordskredet, som er 700 meter langt og 10–20 meter bredt, ifølge politiet. Politiet tror det kan være folk der, men redningsmannskapene kommer seg kun inn fra lufta. Foto: Fredrik Hagen / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En utbygger av mer enn 200 boliger i det skredutsatte området i Gjerdrum sier at Norges geotekniske institutt ble spurt om råd hele veien under byggearbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbygger Odd Sæther sier til Romerikes Blad at utbyggingen i området startet for rundt 15 år siden.

– Hele tiden har jeg jobbet sammen med Norges geotekniske institutt (NGI). De har vært i førersetet på vurderingene rundt hvor trygt det var å bygge der. Det er områder med utsatte masser, men etter en rekke grundige vurderinger og kvalitetssikring fra NGI, så satte vi i gang, sier han.

– Jeg skjønner ikke noe av det som nå har skjedd. Vi har brukt raseksperter hele tiden, som har konkludert med at det er trygt å bygge, sier han videre.

Det gikk et jordskred på Ask, som nå igjen er rammet av et skred, i 2012. Da ble utbygging i området stanset, ifølge avisa.

Sæther sier at kommunen da ikke tok noen sjanser, og at både NGI, eksterne geologer og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gjorde vurderinger. Siden ble byggingen gjenopptatt.