FHI: Nye tilfeller av mutert virusvariant påvist i Norge

<p>Bildet viser en celle smittet av SARS-COV-2 som forårsaker covid-19. De gule prikkene viser smitten.</p>
Bildet viser en celle smittet av SARS-COV-2 som forårsaker covid-19. De gule prikkene viser smitten. Foto: Niaid / Reuters

Det siste døgnet er det oppdaget tre nye tilfeller av det britiske muterte coronaviruset her i landet: I Viken, Agder og Ullensvang i Vestland, opplyser FHI.

Alle tre personene kom til Norge fra Storbritannia like før jul, i likhet med de to som ble oppdaget søndag. Dermed er det påvist i alt fem tilfeller her i Norge.

Bærum kommune i Viken skriver i en pressemelding at en person i kommunen har fått påvist viruset.

– Personene det gjelder, skal nå sitte i karantene og vil bli fulgt opp av kommunen de befinner seg i. Vi bistår og sikrer at de følges opp i henhold til gjeldende retningslinjer, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

Den engelske virusvarianten er kalt VOC 202012/O1 og antas å være årsaken til en rask økning av smittetilfeller i Sørøst- og Øst-England samt London.

– Vi venter nye tilfeller fremover i Norge

Den ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige coronaviruset, men ifølge FHI ser den ikke ut til å gi noen større risiko for alvorlig sykdom ut fra det som nå er kjent. Det er heller ikke holdepunkter for at vaksinen ikke har effekt på den nye varianten.

– Det er som ventet at flere personer får denne varianten påvist, og vi venter også nye tilfeller fremover i Norge. Vi følger nøye med på situasjonen, og vi ønsker å forsinke spredningen så mye som mulig, sier Vold.

FHI påpeker at det er kommunelegen i dialog med de personene det gjelder, som vurderer hva de går ut med av ytterligere informasjon.

Saken oppdateres

Personvernpolicy