Kirkestreiken trappes opp -presteaksjon foran Asker kirke på julaften

Kirkestreiken har blitt trappet opp den siste tiden. Her fra Asker kirke.
Kirkestreiken har blitt trappet opp den siste tiden. Her fra Asker kirke. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag tok Akademikerforbundet og Utdanningsforbundet ut hvert sitt medlem i en ny opptrapping av streiken, denne gangen ved Kirkerådets sekretariat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for streiken er at arbeidsgiveren fra september neste år ikke vil forlenge en avtale som sikrer alle nyansatte en permanent lønnskompensasjon på mellom 40.000 og 60.000 kroner. Den ble innført da man avskaffet ordningen med presteboliger.

På julaften arrangeres det en prestemarkering i forbindelse med prestestreiken foran Asker kirke. Det blir streikekor ved kirken, og streikemarkeringen samler om lag 20 streikende prester, diakoner, kirkemusikere og andre kirkeansatte fra hele Oslo-området.

Til sammen var det planlagt fire utendørsgudstjener i Asker kirke på julaften, som alle er avlyst på grunn av kirkestreiken. Det var ventet opptil 800 kirkegjengere. Kronprinsfamilien bor i Asker, og deltar iblant på julegudstjenester i Asker kirke. Streiken vil derfor kunne ramme dem, ifølge Lars Helgerud i Fagforbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag 12. desember gikk 21 kirkeansatte ut i streik. Blant disse var det 16 medlemmer fra Unio-forbundene Presteforeningen, Diakonforbundet, Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund, skriver Unio.

Prostiene Asker, Bærum, Vestre Aker og Søndre Aker i Oslo bispedømme har blitt rammet av streiken. Det gjelder også Vestre Borgesyssel prosti i Borg bispedømme, som dekker Moss, Råde og Våler kommuner.

Lørdag 19. desember tok Unio KA ut ytterligere én prest i Bærum og fire prester i Nidaros bispedømme i streik.