Helsedirektoratet anmoder testing av alle innreisende fra Storbritannia

Helsedirektoratet anmoder alle som kommer fra Storbritannia om å teste seg ved innreise til Norge.
Helsedirektoratet anmoder alle som kommer fra Storbritannia om å teste seg ved innreise til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny virusvariant skaper frykt i Storbritannia. Nå anmoder Helsedirektoratet at alle innreise fra Storbritannia tester seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber om at alle som har vært i Storbritannia i løpet av de siste 14 dagene, og de som nå ankommer Norge, tester seg for covid-19. Testene vil bli analysert hos Folkehelseinstituttet for å avdekke eventuelle nye virusmutasjoner, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet i en pressemelding søndag ettermiddag.

Alle innreisende fra Storbritannia må vise negativ test på covid-19 ved ankomst til Norge og må følge karantenereglene, skriver direktoratet.

Anmodningen fra Helsedirektoratet kommer etter at de ble gitt et hasteoppdrag å vurdere situasjonen rundt eventuelle tiltak.

Høie: – Alle fra Storbritannia bør teste seg

Helseminister Bent Høie oppfordrer alle som har vært i Storbritannia de siste 14 dagene til å teste seg.

– Jeg vil anmode sterkt om at alle som har vært i Storbritannia tester seg innen ett døgn fra ankomst og at alle som har vært i Storbritannia de siste 14 dagene og nå sitter i karantene, tester seg, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at den smittsomme virusvarianten som er oppdaget i Storbritannia, spres videre innenlands i Norge.

– Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, legger Høie til.

Helsemyndighetene vurderer å sette inn ytterligere tiltak for å hindre at den nye virusvarianten kommer og spres i Norge.

Den nye mutasjonen, som både er oppdaget i Storbritannia og Danmark, kan være 70 prosent mer smittsom enn det opprinnelige coronaviruset. Den ser imidlertid ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom, ifølge direktoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innreiseforbud for briter

Storbritannias statsminister Boris Johnson kunngjorde lørdag at de skjerper tiltakene i London og regionen Sørøst-England på grunn av den nye mutasjonen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber medlemslandene i Europa om å trappe opp smitteverntiltakene på grunn av virusvarianten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederland, Belgia og Italia har allerede meldt at de stanser innreiser fra Storbritannia. Også Tyskland vurderer forbud, har en regjeringskilde opplyst til nyhetsbyrået DPA. Det samme gjør Frankrike, ifølge franske medier. Så langt har ikke FHI anbefalt å innføre innreiseforbud fra Storbritannia i Norge.

Virusvarianten er til nå ikke oppdaget i Norge, og FHI har uttalt til NTB at de følger nøye med på utviklingen.