Norske forbrukere har høyere tillit til norsk økonomi

Troen på norsk økonomi ett år fram i tid, er kraftig styrket. Foto: Terje Pedersen / NTB
Troen på norsk økonomi ett år fram i tid, er kraftig styrket. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenns vurdering av husholdningens økonomi og forventninger til landets økonomi er nå positiv for første gang siden sommeren 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Indeksen falt fra minus 10,4 poeng i mars til minus 13,3 poeng i april, og det var det laveste nivået i Opinions tidsserie fra 2007. Men nå er troen på landets økonomi om ett år kraftig styrket, og i desember er forbrukertillitsindeksen på 0,5 poeng, viser årets siste tillitsmåling fra Opinion.

Det betyr at det nå er marginalt flere optimister enn pessimister blant norske forbrukere.

– Dette er det tydeligste positive stemningsskiftet i år. Det er spesielt én indikator som viser store endringer fra forrige måned, og som bidrar til den tydelige økningen i forbrukertilliten i desember: Troen på landets økonomi om tolv måneder er vesentlig styrket, sier seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion.

Han sier den markante stigningen i forbrukertilliten i desember må ses i sammenheng med flere nyhetsmeldinger om en snarlig godkjenning av koronavaksinen i EU og Norge, og planlagt oppstart av vaksinering.

CCI er gjennomsnittet av forbrukernes vurdering av husholdningens økonomi nå og om tolv måneder, forventninger til landets økonomi nå og om tolv måneder, og husholdningenes kjøp av større forbruksgoder om tolv måneder.