Lovforslag skal bremse ombygging av leiligheter til hybler

– Forslagene til regulering av hyblifisering fikk bred støtte i høringen. Dette er lovendringer som er etterspurt, sier Nikolai Astrup. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– Forslagene til regulering av hyblifisering fikk bred støtte i høringen. Dette er lovendringer som er etterspurt, sier Nikolai Astrup. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal bli vanskeligere å bygge om leiligheter til små hybler uten samtykke fra sameiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sett en del skrekkeksempler på hyblifiserte leiligheter, sier boligminister Nikolai Astrup (H) til Dagens Næringsliv.

Han viser blant annet til et eksempel med en leilighet som ble bygget om der det på ett tidspunkt bodde 32 personer.

– Da får det en del konsekvenser for bomiljøet i hele bygget. Det vil fortsatt være mulig å ha hybler, men skal man gjøre omfattende endringer på en bolig, må årsmøtet i sameiet gi samtykke til det, sier han.

Fram til nå har man stort sett kunnet bygge om leiligheter til små hybler uten samtykke fra sameiet. Lovforslaget regjeringen la fram fredag , skal gi både kommuner og boligsameier verktøy til å håndtere hyblifisering.

– Hyblifisering kan påvirke sameier og nabolag negativt ved å føre til dårligere bomiljø, mer trafikk, støy og redusert brannsikkerhet. Derfor ønsker vi å gi dem som berøres større mulighet til å regulere omfanget av hyblifisering, sier Astrup.