Bærum kommune etter dødsfallene på Vallerhjemmet:– Det må være opp til de pårørende om de vil reise søksmål

I løpet av fire uker på forsommeren døde tolv personer etter å ha blitt smittet av coronavirus. Smitten skal ha skjedd under eller like etter oppholdet ved Vallerhjemmet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
I løpet av fire uker på forsommeren døde tolv personer etter å ha blitt smittet av coronavirus. Smitten skal ha skjedd under eller like etter oppholdet ved Vallerhjemmet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Fylkesmannens knusende rapport om Bærum kommune sin håndtering av situasjonen på Vallerhjemmet, er kommunen forberedt på at de kan bli stilt juridisk til ansvar for de mange dødsfallene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er kjent med og har registrert at Norsk Pasientskadeerstatning har gjort vedtak etter covid-19-dødsfallene. Det må være opp til den enkelte om de vil reise søksmål, men dette er det for tidlig å si noen om nå, sier velferdsdirektør i Bærum kommune, Kristin Nilsen, til ABC Nyheter.

I løpet av fire uker på forsommeren døde tolv personer etter å ha blitt smittet av coronavirus. Smitten skal ha skjedd under eller like etter oppholdet ved Vallerhjemmet.

– Aller mest går våre tanker til de etterlatte, pasienter og pårørende. Min dypeste medfølelse går til alle som mistet en av sine på Vallerhjemmet, sier velferdsdirektøren.

- Jeg oppfordrer helsepersonell som er i kontakt med pårørende og etterlatte om å informere om muligheten til å søke erstatning fra NPE etter koronasmitte på sykehjem. Vi vil strekke oss langt for å behandle disse sakene så raskt som mulig, sier Jørstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bærum kommune har brutt plikten»

Velferdsdirektør i Bærum kommune, Kristin Nilsen. Foto: Bærum kommune
Velferdsdirektør i Bærum kommune, Kristin Nilsen. Foto: Bærum kommune

Nå skal kommuneledelsen gå grundig gjennom rapporten fra Fylkesmannen.

– Deretter vil vi orientere det politiske systemet om rapportens innhold og gi våre vurderinger. Så skal vi også gi et tilsvar til Fylkesmannen i slutten av januar, bekrefter Kristin Nilsen.

I rapporten heter det at «Fylkesmannen har kommet til at Bærum kommune har brutt plikten til å organisere sin virksomhet ved å ikke å ha sikret forsvarlig håndtering av situasjonen med utbruddet av covid-19 ved Valler sykehjem,», skriver Budstikka , som først omtalte saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mangel på opplæring, flere lederskifter, uerfarne vikarer

– Men hvorfor gikk det egentlig så galt?

– Dette har vi oppsummert i vår interne gjennomgang. Det handler blant annet om mangel på opplæring, flere lederskifter samt at ansatte ikke var godt nok rustet til å stå i den situasjonen hvor veldig mange ble satt i karantene. I tillegg ble det avdekket mange smittede på en gang. Samtidig ble det satt inn vikarer som ikke kjente Vallerhjemmet godt nok til å bistå i denne situasjonen, forklarer velferdsdirektør Kristin Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbrudd ved fire sykehjem i Bærum

På det meste var 77 ansatte smittet eller i karantene da flere pasienter mistet livet.

– De ansatte har gjort en kjempegod jobb i en periode som var ekstremt krevende for alle, understreker Nilsen.

– Hvordan er situasjonen ved sykehjemmene i Bærum akkurat nå?

– Vi har hatt utbrudd på flere sykehjem i tillegg til Vallerhjemmet. Dette gjelder Gullhaug og Solvik, hvor vi har kontroll på smitten. Ved Hospice og Stabekk sykehjem er det et pågående utbrudd.

– Vi er langt bedre rustet nå

Syv av femten dødsfall i Bærum kan knyttes til Vallerhjemmet. – Alvorlig, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen. Foto: NTB scanpix/ Bærum kommune
Syv av femten dødsfall i Bærum kan knyttes til Vallerhjemmet. – Alvorlig, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen. Foto: NTB scanpix/ Bærum kommune

– Hva har dere lært etter alle disse utbruddene?

– Vi har erfart at når det blir økt smitte i befolkningen, så blir det også økt smitte på sykehjemmene. Både ansatte, beboere og pårørende kan være smittet uten at de selv vet det. Men vi er langt bedre rustet nå enn på det tidspunktet hvor Vallerhjemmet ble rammet. I tillegg har vi nå mer kunnskap om viruset og symptomer, noe som er avgjørende. I dag har vi bedre rutiner og planer, og vi har hatt øvelser på alle sykehjemmene, også med tanke på å sette inn ekstra personell og ledelse, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Planene var ikke tilstrekkelige

– I ettertid - kunne dødsfallene vært unngått?

– Vi var forberedt og hadde planer, men planene var ikke tilstrekkelige for å takle alle utfordringer som fulgte med et nytt og fremmed virus, svarer velferdsdirektøren.

Kommunen mener at fylkesmannens rapport i stor grad bekrefter funnene i den interne gjennomgangen kommunen gjorde våren 2020.

– Dette er en alvorlig konklusjon, som preger oss alle, sier velferdsdirektøren.

Vestre Viken HF melder tirsdag at en eldre person med coronasmitte har dødd ved Bærum sykehus. Dette er det 16. coronarelaterte dødsfallet ved sykehuset.

NPE gir erstatning til etterlatte etter coronadødsfall

Norsk pasientskadeerstatning gir nå erstatning til etterlatte etter coronadødsfall på sykehjem.

– Penger kan ikke erstatte tap av liv eller sorgen de etterlatte opplever. Det vi kan bidra med er å dekke utgifter de har i forbindelse med dødsfall der eldre har blitt smittet på institusjon , sier Rolf Gunnar Jørstad, direktør i NPE i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil har 14 pasienter og pårørende søkt om erstatning relatert til coronaepidemien. To har fått medhold og to har fått avslag, mens de fleste fortsatt venter på svar.

– Jeg oppfordrer helsepersonell som er i kontakt med pårørende og etterlatte om å informere om muligheten til å søke erstatning fra NPE etter coronasmitte på sykehjem. Vi vil strekke oss langt for å behandle disse sakene så raskt som mulig, sier Jørstad.