SV krever engasjement fra justisministeren i Mustafa-saken

SV-leder Audun Lysbakken (venstre) mener justisminister Monica Mæland (H) må se på saken til Mustafa Hasan (høyre) på nytt. Lysbakken mener Mustafa-saken er svært lik Butt-saken, der Norge ble felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SV-leder Audun Lysbakken (venstre) mener justisminister Monica Mæland (H) må se på saken til Mustafa Hasan (høyre) på nytt. Lysbakken mener Mustafa-saken er svært lik Butt-saken, der Norge ble felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV mener en tidligere sak i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) gjør at Norge må se på Mustafa-saken på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

18 år gamle Mustafa Hasan har fått beskjed om å forlate landet innen 28. desember. Utlendingsnemnda (Une) peker på at moren oppga feilaktig nasjonalitet da de kom til Norge i 2008.

Men SV mener saken til søsknene Abbas og Fozia Butt, som etter elleve års kamp fikk medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2012, er svært lik Mustafa-saken. Det skriver VG.

– Regjeringen må våkne. Mustafa Hasans sak er svært lik en sak hvor Norge ble felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Norge er bundet til å følge den dommen i lignende saker. Nå krever SV at justisministeren engasjerer seg i saken, skriver SV-leder Audun Lysbakken på Twitter med henvisning til VG-saken.

SV: Norge må følge EMDs pålegg

EMD i Strasbourg mente en utvisning av søskenparet etter 17 år i Norge ville innebære et brudd på deres menneskerettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV mener sakene er tilsvarende og vil i Stortinget kreve at justisminister Monica Mæland (H) tar ansvar og følger pålegg fra den europeiske domstolen.

En underskriftskampanje for å hindre at Mustafa blir sendt ut av landet har samlet over 100.000 signaturer, og søndag viste demonstranter sin støtte utenfor Stortinget og krevde at 18-åringen får bli i landet. I demonstrasjonen var også nasjonale og lokale politikere.

I et svar til MDG-leder Une Bastholm skrev Mæland nylig at hun har stor forståelse for at utlendingssaker som omhandler barn med lang oppholdstid i Norge, vekker engasjement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saken har vært behandlet av både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Begge instanser ga Utlendingsnemnda medhold i at deres vedtak var gyldig. Anke til Høyesterett ble ikke tillatt fremmet, skrev Mæland videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asyladvokat mener Une tar feil

En av Norges asyladvokater, Arild Humlen, mener at Utlendingsnemnda tar feil og viser til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som har slått fast at innvandringsregulerende hensyn må vike i slike saker.

– Monica Mæland må gripe inn og stanse uttransporten hvis Une nekter å gi oppholdstillatelse til Mustafa Hasan. Hvis ikke krenker Norge den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Humlen til Klassekampen.

– Norge kan ikke med vitende vilje krenke en konvensjon vi er forpliktet av. Hvis Utlendingsnemnda ikke selv reparerer dette umiddelbart, så må det iverksettes tiltak, sier han videre.