Ny rekordmåling for Senterpartiet

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kan glede seg over svært sterke målinger. Foto: Vidar Ruud / NTB
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kan glede seg over svært sterke målinger. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB scanpix

Senterpartiet får en oppslutning på 20,1 prosent i en fersk Norfakta-måling for Klassekampen og Nationen.

Det er det beste resultatet Senterpartiet har fått hos Norfakta siden målingene begynte i 2008. Partiet øker med 2,4 prosentpoeng fra forrige måling i november. Da Trygve Slagsvold Vedum tok over som partileder i april 2014, lå partiet på 4,9 prosent.

Største parti i målingen er Høyre med en oppslutning på 23 prosent (-1,7). Arbeiderpartiet følger på plass nummer to med 21,1 prosent (-2,3). Senterpartiet er dermed tredje største parti i målingen.

Sp-leder Vedum svarer følgende på spørsmål om partiet nå har nådd toppen:

– Det spørsmålet har jeg fått i fire–fem år. Politikk er ingen idrettsgrein, det er en verdikamp. Jeg kan ikke tilpasse budskapet mitt og være tydeligere i januar enn november for å nå en toppform.

Solid flertall

I en TV 2-måling som ble publisert mandag , ble Senterpartiet for første gang målt til Norges største parti. På VGs måling samme dag var Sp større enn Ap, men ikke større enn Høyre.

Målingen gir de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV et solid flertall med 90 mandater til sammen, fem flere enn det som kreves for flertall.

Legger man til Rødt og MDG, som begge så vidt er over sperregrensen, får opposisjonen 104 av 169 mandater på Stortinget.

Tar Aps velgere

Bakgrunnstallene viser ifølge Klassekampen at Senterpartiet henter flest velgere fra Arbeiderpartiet, men at også Høyre og Fremskrittspartiet har en betydelig lekkasje. Hele 88 prosent av Sps velgere fra 2017 sier de ville stemt Senterpartiet på nytt.

For de øvrige partiene i målingen er oppslutningen som følger:

Frp: 12,4 (+1,2), SV: 7,1 (+0,4), MDG: 4,3 (+0,3), Rødt: 4,1 (-), Venstre: 2,9 (+0,4) og KrF: 2,6 (-0,8).

Målingen er utført 1. og 2. desember med 1.000 respondenter på oppdrag fra Nationen og Klassekampen. Feilmarginen varierer mellom 1 og 2,6 prosentpoeng.

Personvernpolicy