Guldvog: Uklart når tiltakene kan slippes opp

Myndighetene har foreløpig ikke lagt noen plan for når de skal begynne å slippe opp på de nasjonale koronatiltakene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Jil Yngland / NTB
Myndighetene har foreløpig ikke lagt noen plan for når de skal begynne å slippe opp på de nasjonale koronatiltakene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Jil Yngland / NTB Foto: NTB scanpix

Selv om vaksineringen går som planlagt fra nyåret, kan det ta en god stund før de nasjonale tiltakene blir trappet ned, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foreløpig er det ikke fastlagt hva som må til før en nedtrapping av tiltak som grensestenging og samlingsforbud kan starte.

– Det henger sammen med at vi ikke vet med sikkerhet hvordan vaksinene virker. Det har også sammenheng med smittespredningen, sier Guldvog til NTB.

– Men sannsynligvis kan vi ta ned noen av tiltakene når alle i risikogruppen og helsepersonell er vaksinert, sier helsedirektøren. Samtidig advarer han mot å slappe av på de generelle rådene som håndvask og avstand.

– Meteren vil nok gjelde en god stund framover, som en ekstra forsikring, sier han.

Foreløpig vet man ikke om vaksinen beskytter mot smitte, eller om personer kan være smittebærere selv om de er vaksinert.

– Vi tror vaksinen beskytter mot smitte, men dette er ikke dokumentert ennå. Det kan først skje når vaksinen settes i store befolkningsgrupper, sier Guldvog.

Personvernpolicy