Mattilsynet: Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet

Mattilsynet har kontrollert graden av genmodifisering i mat, fôr og såvarer. Resultatene viser at det er lite ulovlig genmodifisert materiale i Norge.

91 varepartier ble analysert, hvorav 27 inneholdt sporforurensing av EU-godkjent genmodifisert materiale. Kun i én prøve av vegetarburger ble det avdekket spor av det som kan være ulovlig genmodifisert ris.

– Barnemat og allergi- og vegetarprodukter var i liten grad forurenset med genmodifisert materiale, mens mange sportsprodukter, slankeprodukter og medisinske næringsmidler var forurenset, primært med EU-godkjent genmodifisert soya, sier spesialinspektør Inga Torp Nielsen i Mattilsynet.

– I tillegg var også økologiske produkter klart mindre forurenset enn konvensjonelle produkter, sier hun.

Det kan i enkelte tilfeller aksepteres opptil 0,9 prosent genmodifisert materiale i mat og fôr som er godkjent av EU. Importøren må i så fall kunne dokumentere at det er utilsiktede eller teknisk uunngåelige forurensninger.

Personvernpolicy