Utvalg vil nekte skilte foreldre å flytte langt av gårde med barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

En forelder med delt foreldreansvar skal kunne nektes å flytte til en annen del av landet om den andre forelderen sier nei, mener Barnelovutvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det TV 2 erfarer foreslår Barnelovutvalget at forelderen med daglig omsorg ikke skal kunne flytte langt av gårde, uten et samtykke fra den andre forelderen. Dette gjelder i tilfeller hvor foreldrene har delt foreldreansvar.

Barnelovutvalget , som legger fram sin utredning fredag, har vært ledet av lagdommer Torstein Frantzen.

Dersom forslaget blir vedtatt betyr det i praksis at en mor eller far ikke uten videre kan pakke kofferten, ta med seg barn, og dra fra Kristiansand til Bodø for å etablere seg der.

Utvalget foreslår å sette en grense for kjøretid. I praksis vil det si at dersom en forelder ønsker å ta med seg barna og flytte, er det greit innenfor en radius på rundt en times kjøretur med bil fra den andre forelderen.

Å flytte fra en landsdel til en annen skal ikke lenger være mulig, om det betyr at den andre forelderen må reise i flere timer for å opprettholde samværet med barna, mener utvalget.

Barnelovutvalget ble oppnevnt 7. desember 2018 og startet arbeidet 1. mars 2019. Utvalget har gjennomgått barneloven og barns rettigheter, i lys av blant annet menneskerettighetene.