Mæland vil ha egen forbrukerkjøpslov for apper og strømmetjenester

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) foreslår en egen forbrukerkjøpslov for digitale ytelser.
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) foreslår en egen forbrukerkjøpslov for digitale ytelser. Foto: Berit Roald / NTB

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) har sendt på høring et lovforslag om en egen forbrukerkjøpslov for digitale ytelser, som strømmetjenester.

– Det er på tide med en egen kjøpslov for digitale ytelser. Vi bruker mer penger på strømmetjenester, og regjeringen foreslår nå en ny lov som styrker forbrukernes rettigheter, sier hun i en pressemelding.

Dagens forbrukerkjøpslov regulerer bare digitale ytelser som leveres på et fysisk medium, som for eksempel en CD eller DVD, og avtaleforholdet mellom leverandør og forbruker er ofte regulert i kompliserte standardavtaler.

Regjeringens forslag, som har bakgrunn i et EU-direktiv, skal gjøre det enklere å orientere seg om hvilke rettigheter man har.

– Jeg tror de fleste av oss må innrømme at vi ikke leser hele kjøpekontrakten til de digitale varene vi kjøper. Vi foreslår nå klare regler om betaling og bindingstid som skal gjelde for alle avtaler, sier Mæland.

Forslaget gjelder også for avtaler om personopplysninger. Det betyr at en rekke «gratistjenester», slik som kommunikasjonsapplikasjoner og sosiale medier også blir regulert.

Personvernpolicy