DN: Russisk og kinesisk etterretning spionerer på norsk oljesektor, vurderer PST

PST mener at Russland og Kina spionerer på norsk olje- og gassektor.
PST mener at Russland og Kina spionerer på norsk olje- og gassektor. Foto: Carina Johansen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny rapport slår PST fast at Russland og Kina spionerer på den norske oljesektoren. Russland mener PST driver med «primitiv propaganda».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Russiske, kinesiske og andre lands etterretningstjenester innhenter informasjon om norsk petroleumssektor,» slår Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fast i en rapport datert 5. november som torsdag ble lagt ut på sikkerhetstjenestens nettsider.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte rapporten.

– NTNU og Sintef kan være mål

PST mener målene er både offentlige og private selskaper, teknologimiljøer ved universiteter og forskningsinstitutter, i tillegg til norske myndigheter. Sintef og NTNU nevnes som eksempler på forskningsmiljøer som kan være etterretningsmål.

PST viser også til at deler av petroleumsteknologien «har et flerbrukspotensial innen militære formål, og en del av petroleumsteknologien kan også brukes i utviklingen av fornybar energi.».

Sikkerhetstjenesten mener også at personer som jobber, eller har en tilknytning til petroleumssektoren, og personer som jobber med olje- og gasspolitikk, kan bli forsøkt rekruttert til andre lands etterretningskilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I august ble en norsk statsborger som er ansatt i DNV GL pågrepet for å ha avslørt statshemmeligheter til Russland.

Russland: – Primitiv propaganda

– Det er ikke noe nytt i uttalelser fra PST om «russiske trusler» mot petroleumssektor, det er kun generelle spekulasjoner. Spesialtjenesten driver med primitiv propaganda i flere år, skremmer Norges befolkning, leter etter fiender der de ikke finnes, skriver Russlands ambassade i en uttalelse til Dagens Næringsliv.

De mener at Norge «istedenfor å demonisere Russland» burde tenke på å tilrettelegge for mer samarbeid.

Kinas ambassade har ikke besvart avisens henvendelse.