Erna Solberg lover bærekraftig havforvaltning innen 2025

Statsminister Erna Solberg (H) har sammen med Palau ledet et internasjonalt havpanel. Foto: Lise Åserud / NTB
Statsminister Erna Solberg (H) har sammen med Palau ledet et internasjonalt havpanel. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg og 13 andre verdensledere lover 100 prosent bærekraftig havforvaltning innen 2025.

Det er de 14 landene i det såkalte havpanelet som kommer med løftet. Norge har ledet panelet sammen med Palau.

– Havets ressurser er både overbeskattet og undervurdert. Dette er ikke bærekraftig, og verdens nasjoner må samarbeide bedre for å sikre rene og produktive hav, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

De 14 landene i havpanelet er Australia, Canada, Chile, Fiji, Ghana, Indonesia, Jamaica, Japan, Kenya, Mexico, Namibia, Norge, Palau og Portugal.

Disse landene representerer 30 prosent av verdens økonomiske soner til havs.

Det nye løftet betyr at medlemmene i havpanelet forplikter seg til en planmessig, bærekraftig forvaltning av 100 prosent av egne hav- og kystområder innen 2025.

Dette betyr at nær 40 prosent av verdens kystlinjer og 30 prosent av de eksklusive økonomiske soner vil være underlagt helhetlige forvaltningsplaner innen fem år. Gruppen oppfordrer samtidig andre kyststater til å sikre det samme innen 2030.

I Norge vil regjeringen følge opp løftet med en stortingsmelding om maritime verneområder. Denne kommer i løpet av våren 2021.

Personvernpolicy