Kommunene rundt Oslofjorden ber folk om hjelp til å rydde parafinvoks

Store mengder parafinvoks har nylig dukket opp på strendene langs begge sider av Oslofjorden. Kommunene ber folk om å hjelpe til med oppryddingen.

De fleste funnene er så langt gjort i kommunene Hvaler, Fredrikstad, Moss og Færder, opplyser Kystverket.

Kommunene ber om hjelp fra frivillige til å kartlegge omfanget og å få fjernet parafinvoksen raskt. Kystverket oppfordrer til å bruke kommunenes egne ryddekart for å se hvor parafinvoks kan leveres. Kommunene ønsker at funn av parafinvoks registreres i en egen kartløsning.

Voksen er hard å ta på og hvit/lys gulaktig i fargen. Den er ikke giftig, men det anbefales å bruke hansker ved berøring. Og den skal selvsagt ikke spises eller svelges.

Den er likevel viktig å få ryddet opp. Parafinvoks virker som avføringsmiddel og vil kunne ha uheldig effekt på barn eller dyr. Ved høy varme vil den også kunne bli omgjort til gass, som er skadelig for lungene ved innpusting.

Situasjonen regnes som en akutt hendelse. Parafinvoksen løser seg opp i mindre biter og blir etter hvert vanskeligere å rydde.

Det er ikke kjent hvor utslippet kommer fra, og Kystverket jobber videre med å spore kilden. Trolig stammer voksen fra et skip.

Personvernpolicy