Solberg med coronabønn til G20-landene

En indisk mann får testet seg for korona på et marked i New Delhi. I denne pandemien er ingen trygge før alle er trygge, er mottoet til det internasjonale samarbeidet for å sikre at hele verden har tilgang til tester, medisiner og vaksiner mot coronaviruset. Det mangler milliarder i forsøket å få på plass en felles global innsats.
En indisk mann får testet seg for korona på et marked i New Delhi. I denne pandemien er ingen trygge før alle er trygge, er mottoet til det internasjonale samarbeidet for å sikre at hele verden har tilgang til tester, medisiner og vaksiner mot coronaviruset. Det mangler milliarder i forsøket å få på plass en felles global innsats. Foto: Manish Swarup / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

G20-landene bør bidra med betydelige summer for å sikre at hele verden får tilgang på coronatester og vaksiner, ber statsminister Erna Solberg, WHO og EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har tatt en lederrolle i et stort internasjonalt samarbeid som har som mål å sikre utvikling, produksjon og tilgang til tester, medisiner og vaksiner. Men av 38 milliarder dollar som FN har bedt om til samarbeidet, som kalles ACT-A, er bare 3 milliarder kommet inn.

Dette er en «eksistensiell» trussel mot både økonomisk sikkerhet og helsen til folk i alle verdens land, heter det i et brev som er undertegnet av Solberg, topplederne i WHO og EU, Tedros Adhanom Ghebreyesus og Ursula von der Leyen, samt president Matamela Cyril Ramaphosa i Sør-Afrika.

Der ber de verdens 20 største økonomier, de såkalte G20-landene, om å bidra til å fylle pengegapet.

– ACT-A er nær ved å sørge for en slutt på den akutte fasen av pandemien, skriver de fire, og påpeker at G20 kan bidra til å få en slutt på krisen ved å sette av penger.

Over 57 millioner mennesker er så langt smittet av corona, og over 1,3 millioner mennesker har dødd med smitten, ifølge Worldometer s oversikt.

ACT-A står for Access to COVID-19 Tools Accelerator.