Opposisjonen splittet om testing på grensa

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol mener regjeringen har gjort for lite for å stoppe importsmitte.
Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol mener regjeringen har gjort for lite for å stoppe importsmitte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ap har bestemt seg for å støtte Frp forslag om obligatorisk testing for covid-19 ved innreise til Norge. Sp vil derimot ha en annen modell.

– Regjeringen har gjort for lite for å begrense importsmitte. Derfor velger Arbeiderpartiet å støtte forslaget om en plan for innføring av obligatorisk testing for covid-19 ved innreise til Norge, sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap.

– Vi håper Senterpartiet kan bli med og sikre et flertall her, tilføyer hun.

Frp og Ap vil ha flertall for forslaget i Stortinget hvis de får med seg Sp.

Men det får de ikke uten videre. Senterpartiets stortingsgruppe har nemlig bestemt seg for å fremme sitt eget forslag i stedet.

– Vi ber regjeringen vurdere en modell for økt testing av covid-19 ved grensa som kan bidra til lavere smitte i Norge, og spesielt vurdere innføring av et testregime slik Island har innført, sier Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe til NTB.

Hun frykter at et regime med bare én test ved grensa kan føre til økt smitte i Norge, spesielt hvis negativ test gjør at man slipper karantene.

– Erfaring fra Island viser at én av fire tester som blir tatt på grensa, er falskt negative. Det gir en falsk trygghet, advarer Toppe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden