Innføring av tidlig ultralyd og NIPT forsinket med ett år

Først om ett år vil alle gravide i Norge få tilbud om tidlig ultralyd og NIPT-test.
Først om ett år vil alle gravide i Norge få tilbud om tidlig ultralyd og NIPT-test. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig ultralyd og NIPT-test kan først tilbys alle norske gravide fra årsskiftet neste år. Det er konklusjonen i en utredning gjort av Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsgruppen som står bak utredningen, mener nyordningen bør innføres gradvis og vil starte med kvinner over 35 år i løpet av neste år.

– Vi er opptatt av at tilbudet skal gi en reell kvalitetsforbedring i svangerskapsomsorgen. Det tar tid å bygge opp et slikt tilbud, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu i avdeling for spesialisthelsetjenester i Helsedirektoratet.

Stortinget vedtok tidligere i år at tilbudet skulle være på plass fra januar 2021, men det er det ikke mulig å gjennomføre, mener arbeidsgruppen, som peker på at tilbudet krever betydelige forberedelser og ressurser for spesialisthelsetjenesten og svangerskapsomsorgen.

Tidlig ultralyd i første trimester kan sammen med en NIPT-test indikere om fosteret har Downs syndrom eller de dødelige tilstandene trisomi 13 og 18. NIPT er en analyse av fosterets arvestoff i en blodprøve fra den gravide.

I dag får alle gravide et tilbud om ultralyd i andre trimester.

Den nye fosterdiagnostikken vil anslagsvis koste 250 millioner kroner i utstyr og personell, anslår arbeidsgruppen, som onsdag la fram utredningen på et webinar.