Naturmangfoldet under press

Nedre Blanksjø i Nordmarka i Oslo. Den nye rapporten «Naturindeks for Norge 2020» viser at naturmangfoldet er under press i Norge.
Nedre Blanksjø i Nordmarka i Oslo. Den nye rapporten «Naturindeks for Norge 2020» viser at naturmangfoldet er under press i Norge. Foto: Halvard Alvik / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny rapport viser at naturmangfoldet i Norge er betydelig redusert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i rapporten « Naturindeks for Norge 2020 » den negative utviklingen kommer fram. Naturindeksen er utarbeidet av Norsk institutt for naturforskning (Nina) for Miljødirektoratet.

Selv om noen økosystemer har en positiv utvikling, viser indeksen at hovedøkosystemene i Norge er sterkt påvirket av menneskelig aktivitet.

– For åpent lavland og fjell peker pilen dessverre videre nedover, mens for skog ser vi en gledelig framgang, sier Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

Til grunn for rapporten ligger en ekspertvurdering av tilstanden for over 260 arter og andre indikatorer.

For åpent lavland har utviklingen vært tydelig negativ siden 1990. Det skyldes dels gjengroing i områder der jordbruksdriften har opphørt, og dels at bruken er intensivert i områder der det fortsatt er jordbruk, med økt gjødsling, sprøyting og bearbeiding av jord.

Utviklingen har også vært negativ i fjellene.

I skogområdene har utviklingen gått i riktig retning de siste årene, men omfattende skogbruk fører til at naturindeksen for disse områdene fortsatt ligger på et lavt nivå.

– Det er gledelig å se at selv om verdiene er lave, så har vi en positiv utvikling, sier Hambro.