Helsebyråden i Oslo: – Målrettede tiltak er ikke lenger nok

– Det var helsearbeidere som ble mest smittet i vår og i sommer. Nå er det baransatte, servitører, personlige trenere, kaféansatte, frisører og de som jobber i butikk og hotell, fortalte Steen på Oslo kommunes pressekonferanse om nye coronainnskjerpninger fredag.
I tillegg er ansatte innen fly og taxi og annen transport også svært eksponert for smitte, understreket han.
– Det vi ikke vet, er hvor smitten kommer fra. En av tre blir smittet hjemme eller på privat arrangement, men en av fire klarer vi ikke å finne ut hvordan ble smittet. Den kommer ikke fra kjøkkenvifta hjemme, men der mennesker møtes, sier Steen.
Stort press på smittesporing
Han sier smittesporingsenhetene i Oslo nå er så presset, at kommunen vil bruke sine beordringsfullmakter og kalle inn personell fra andre sektorer og virksomheter for å avlaste de faste smitteteamene.
Han sier smitten øker i alle aldersgrupper i hovedstaden, bortsett fra dem over 90 år. Før var det aldersgruppen 20–29 år som hadde mest smitte, men nå er det en like stor andel smittede blant dem i aldersgruppen 9–19 år.
– Vi er i bølge nummer to, sier Steen. Han peker på at det i oktober ble registrert 1.885 smittetilfeller i byen mot 1.290 i mars.
– 5,2 prosent av dem som tester seg, er positive. Konsekvensene av dette er at flere blir alvorlig coronasyke, flere på sykehus og flere kommer til å dø, sier han.
– Målrettede tiltak er ikke lenger nok, fastslo han.
– Kritisk ved nyttår
Dersom smitteutviklingen fortsetter som i dag sier Steen at helsevesenet vil være i en kritisk situasjon ved nyttår.
– I dag har vi en r-faktor på 1,3. Hvis r-faktoren opprettholdes på det nivået, snakker man om at sykehusene får en alvorlig belastning som blir problematisk når vi nærmer oss nyttår.