Venstre vil verne en tredel av Norge

– Vi mister for mye verdifull skog, bygger ned myrlandskap og taper fjellandskap. Det å ta vare på naturen, er en viktig del av det å kutte utslipp, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
– Vi mister for mye verdifull skog, bygger ned myrlandskap og taper fjellandskap. Det å ta vare på naturen, er en viktig del av det å kutte utslipp, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Foto: Fredrik Hagen / NTB

Venstre vil jobbe for å verne 30 prosent av Norge innen 2030 for å sikre økosystemer og redde klimaet.

Partiets landsstyre vedtok lørdag en uttalelse som forplikter partiet til å jobbe for vern av større områder både til sjøs og på land.

Norge må gå i front og jobbe for en internasjonal enighet om å verne 30 prosent av land og hav på det internasjonale naturtoppmøtet i Kunming neste år.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er viktig ikke bare hva som blir vernet, men også at det er en viss størrelse på de vernede områdene.

– Økosystem er komplekse. Mange arter er avhengig av store areal for å kunne leve. Et godt eksempel på det er villreinbestanden, sier han til NTB.

Rotevatn sier målet er at vern i størst mulig grad skjer frivillig og har lokal tilslutning, men tilføyer:

– Av og til må det overordnede hensynet til naturen vinne gjennom selv om det er uenighet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden