FHI: Norge ble varslet om coronasmitte fra Østerrike allerede 4. mars

Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener det er for tidlig å evaluere håndteringen av varslet om smitte fra Østerrike. Foto: Jil Yngland / NTB
Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener det er for tidlig å evaluere håndteringen av varslet om smitte fra Østerrike. Foto: Jil Yngland / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

4. mars ble Norge varslet av Island om coronasmitte blant skiturister som kom fra Østerrike. Først fire dager senere ble reiserådene for Tirol-regionen endret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter overlege Didrik F. Vestrheim i Folkehelseinstituttet til VG.

4. mars meldte Island at åtte skiturister, som kom fra Ischgl i Østerrike, hadde testet positivt for coronaviruset. Først 8. mars ble Tirol satt på listen over områder med utbredt spredning.

– Det var en del usikkerhet knyttet til situasjonen i Østerrike. Myndighetene i Østerrike rapporterte kun få tilfeller gjennom det europeiske varslingssystemet, og vi hadde altså noe sprikende informasjon om situasjonen, sier Vestrheim.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener det er for tidlig å evaluere håndteringen.

– Jeg vet ikke helt hvor mye det betydde. Jeg vil være forsiktig med å si at de burde rykket ut med en gang. Da måtte muligens tusenvis ha gått i karantene og det ville vært veldig dramatisk, sier han.