Nå er legestreiken i gang – rask opptrapping varsles

Marit Hermansen i Legeforeningen varsler en opptrapping i legestreiken som startet mandag 26. oktober. Foto: Berit Roald / NTB
Marit Hermansen i Legeforeningen varsler en opptrapping i legestreiken som startet mandag 26. oktober. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

23 leger er tatt ut i streik fra mandag. Legeforeningen varsler rask opptrapping om det ikke blir enighet med KS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Bergen, Tromsø og Narvik ble det tatt ut fem leger i streik, mens fire leger i henholdsvis Stavanger og Trondheim også streiker.

Legeforeningen varsler at streiken vil trappes opp i starten av uken dersom partene ikke kommer til enighet.

– Norge står midt i en pandemi som har hatt store konsekvenser for helsetjenesten. Vårt første uttak skåner befolkningen og pasientene i stor grad for konsekvensene av streiken. Vi er opptatt av å ta samfunnsansvar, også under en streik, uttalte president i Legeforeningen Marit Hermansen da streiken ble annonsert.

Kan påvirke ventetid ved legevakten

Fylkestillitsvalgt for allmennlegene i Troms, Lise Figenschou, sa søndag til NRK Dagsnytt at streiken er krevende.

– Kommunelegene og fastlegene har en helt essensiell rolle i kommunehelsetjenesten, og det er de små kommunene som blir mest sårbare. Blir streiken langvarig, vil det kunne gå ut over ventetid for eksempel på legevakten, sier Figenschou.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist det var legestreik, var i 2016. Det endte med tvungen lønnsnemnd etter fem uker med streik.

Legene: For stor arbeidsbelastning

Torsdag 15. oktober konstaterte Riksmekleren at det ikke var mulig for partene å komme til enighet. Kjernen i konflikten går på særavtalen som regulerer legevakt, arbeidsforhold for nyutdannede leger og samfunnsmedisin.

Legeforeningen mener arbeidsbelastningen for fastlegene er for stor. De er i dag pliktige til å jobbe en viss mengde legevakt i tillegg til fastlegejobben. Legeforeningen vil ha en begrensning i hvor mye legevaktarbeid legene kan pålegges.

Legeforeningens krav i forhandlingene har vært at legen må samtykke til mer enn sju timers legevakt i uken, tilsvarende 28 timer i beredskapsvakt.

KS: Har kommet med en rekke forslag

KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø sier at alle forslag har blitt avvist av Legeforeningen.

– Vi har stått på i forhandlingene og meklingen for å sikre at alle innbyggerne i Norge skal ha tilgang på legevakttjenester. Vi er enig med Legeforeningen i at noen fastleger har for stor vaktbelastning, og vi har i løpet av meklingen foreslått en rekke tiltak for å redusere denne, sier Gangsø til KS' nettsted.