Høyre-politiker vil forby alternative behandlinger til barn

Sveinung Stensland under en stortingsdebatt tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB
Sveinung Stensland under en stortingsdebatt tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB scanpix

Høyres Sveinung Stensland ønsker å forby akupunktur, homøopati og aromaterapi til barn under ti år. Barnelegeforeningen og helsesykepleierne er delt i synet.

Ifølge Aftenposten er Stensland, som har bakgrunn som farmasøyt, bekymret for at barn ikke får den medisinske behandlingen de trenger fordi foreldre tar dem med til alternativ behandling først. Han har fremmet et forbud som forslag til Høyres partiprogram, som skal vedtas til våren.

– For meg er barnas helse det viktigste. Barna kan ikke formulere symptomer på samme måte som voksne. Vi kan ikke behandle barna for foreldrenes skyld. Denne praksisen foregår tilsynelatende innenfor rammene av lov om alternativ behandling, sier Sveinung Stensland.

Ifølge leder Elisabeth Selvaag i Barnelegeforeningen er det blant medlemmene ulike meninger om hvorvidt alternativ behandling til barn bør forbys. Ann Karin Swang, leder for helsesykepleiere i Norsk Sykepleierforbund, er også skeptisk og mener et forbud er et sterkt virkemiddel som vil være vanskelig å håndheve.

Leder Per Sloth Jensen i Akupunkturforeningen understreker overfor Aftenposten at de alltid spør om barnet har vært hos fastlege eller spesialist først, mens leder Tore Fosso Hom i Norske Homeopaters Landsforbund mener et forbud innebærer at foreldre blir fratatt bestemmelsesrett over sine egne barn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden