Norske forskere tror blodprøve kan avdekke koronarisiko

Det er forskere ved Akershus universitetssykehus som har gjort funnene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Det er forskere ved Akershus universitetssykehus som har gjort funnene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Akershus universitetssykehus har funnet en blodprøvemarkør som tidlig kan si hvilke pasienter som har høy risiko for å bli alvorlig koronasyke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det dreier seg om biomarkøren Growth Differentiation Factor-15 (GDF-15), skriver Dagbladet . Funnene ble i midten av denne måneden publisert i det medisinske tidsskriftet Circulation.

– Studien viser at det er en sterk sammenheng mellom GDF-15-prøver tatt tidlig under sykehusoppholdet og hvilke pasienter som trenger intensivbehandling eller har forhøyet dødsrisiko, sier professor Torbjørn Omland ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kan en biomarkør sjelden brukes alene, men den kan ha en verdi om den brukes sammen med andre parametere, som oksygenmetning.

– Det er alltid nyttig å finne biomarkører som kan forbedre prognostisering og monitorering av pasienter. Dersom man lettere kan identifisere hvem som har høy risiko for forverret sykdomsforløp etter innleggelse, er det selvsagt en fordel for både behandler og pasient, sier Nakstad til Dagbladet.